Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Na festivale Divadlo a deti v R.Sobote sa predstaví 9 kolektívov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Spestrením programu budú tiež hosťujúce predstavenia profesionálnych divadiel určené pre širokú verejnosť.

Rimavská Sobota 3. júna (TASR) - Na celoštátnom festivale neprofesionálneho divadla dospelých a mládežníckych divadelných súborov s inscenáciami pre deti v Rimavskej Sobote s názvom Divadlo a deti sa tento rok predstaví deväť divadelných kolektívov. Súčasťou festivalu budú i predstavenia profesionálnych divadelníkov. TASR o tom za Mestské kultúrne stredisko (MsKS) Rimavská Sobota informovala Regina Špitálová.

Festival Divadlo a deti sa bude konať v priestoroch rimavskosobotského Domu kultúry vo štvrtok (8. 6.) a v piatok (9. 6.) a hostiť bude približne stovku priaznivcov ochotníckeho divadla z celého Slovenska. Celkovo sa predstaví deväť divadelných kolektívov, ide o súbory z Košíc, Spišskej Starej Vsi, Slovenskej Ľupče, Bardejova, Závažnej Poruby, Bratislavy, Lučenca a Rimavskej Soboty.

"Súťažné predstavenia bude hodnotiť trojčlenná odborná porota aj detské fórum Agora, zložené zo žiakov dramatického odboru Základnej umeleckej školy v Rimavskej Sobote. Členovia odbornej poroty môžu navrhnúť jednu víťaznú inscenáciu do programu festivalu Scénická žatva v Martine," priblížili organizátori.

Súčasťou festivalu bude i divadelný workshop pod vedením pedagogičky a bábkoherečky Mariky Kecskésovej, prezentácia knihy o histórii ochotníckeho divadla v Rimavskej Sobote či rozborové semináre s členmi odbornej poroty. Spestrením programu budú tiež hosťujúce predstavenia profesionálnych divadiel určené pre širokú verejnosť. So svojimi inscenáciami vystúpia Bábkové divadlo v Košiciach a divadlo ZkuFraVon z Bratislavy.

Organizátorom festivalu Divadlo a deti je MsKS Rimavská Sobota, odborným garantom Národné osvetové centrum. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.