Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Na koronavírus v USA zomrelo už vyše 2000 ľudí, karanténu nevyhlásia

Americký prezident Donald Trump hovorí o koronavíruse vo washingtone 27. marca 2020. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

V štáte Illinois sa medzitým začala prešetrovať smrť ani nie ročného dieťaťa, ktoré bolo infikované koronavírusom. Súvislosť s ochorením COVID-19 sa zatiaľ nepotvrdila, uviedla agentúra AP.

Washington 29. marca (TASR) - Na infikovanie novým koronavírusom zomrelo v Spojených štátoch už 2010 ľudí, čo predstavuje zdvojnásobenie prípadov v priebehu iba troch dní. Asi štvrtina z nich pripadá na mesto New York, ktoré je najťažšie zasiahnutou oblasťou v USA. Vyplýva to z údajov, ktoré v sobotu večer miestneho času zverejnila Univerzita Johnsa Hopkinsa.

V počte obetí sú USA na treťom mieste po Taliansku (10.023) a Číne (3295).

USA však majú najviac potvrdených prípadov nákazy na svete. Je ich viac ako 121.000, čím sa dostali pred Taliansko (vyše 92.000) a Čínu (vyše 81.000).

Americký prezident Donald Trump v sobotu povedal, že uvažuje o vyhlásení "karantény" v celom štáte New York a v priľahlých oblastiach, aby tamojší obyvatelia nešírili nový koronavírus do ostatných častí USA.

"Je možné, že v priebehu dnešného dňa dáme do karantény — krátkodobej, dvojtýždňovej — štát New York, zrejme aj New Jersey, určité časti Connecticutu," uviedol Trump pri odchode z Bieleho domu.

S týmto zámerom však nesúhlasí guvernér New Yorku Andrew Cuomo, podľa ktorého s ním Trump o tom nehovoril. "Keď hovoríme o geografickom obmedzení obyvateľstva, išlo by o úplnú blokádu. Potom by sme boli ako v čínskom Wu-chane, a to by nedávalo zmysel," povedal Cuomo pre televíziu CNN s odvolaním sa na izolované veľkomesto v strednej Číne, kde sa začala pandémia vírusu. Navyše si myslí, že takéto opatrenie by bolo nelegálne.

Trump neskôr oznámil, že vyhlásenie karantény v spomínaných oblastiach nie je potrebné.

V štáte Illinois sa medzitým začala prešetrovať smrť ani nie ročného dieťaťa, ktoré bolo infikované koronavírusom. Súvislosť s ochorením COVID-19 sa zatiaľ nepotvrdila, uviedla agentúra AP.