Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

V súvislosti s koronavírusom sa budú robiť v SR tieto opatrenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na hraničných priechodoch, najmä na vstupe do SR z Rakúska, sa takisto budú vykonávať náhodné kontroly cestujúcich.

Bratislava 27. februára (TASR) – V súvislosti s hrozbou koronavírusu budú od piatka (28.2.) na medzinárodných letiskách SR vykonávať zdravotnú kontrolu každého pasažiera. Informovali o tom zástupcovia štátu po štvrtkovom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR.



Na hraničných priechodoch, najmä na vstupe do SR z Rakúska, sa takisto budú vykonávať náhodné kontroly cestujúcich, motoristi budú mať povinnosť prechádzať úsekom hraničného priechodu zníženou rýchlosťou, budú sa tiež distribuovať informačné letáky. Na základe uznesenia BR bude na Ministerstve zdravotníctva SR zriadený stály krízový štáb, zaoberajúci sa opatreniami na zvládnutie možnej epidémie. "Tento štáb bude mať právo v prípade nevyhnutnej situácie navrhnúť vláde vyhlásiť krízový stav a mimoriadnu situáciu," uviedli prítomní členovia štvrtkového rokovania BR.

Ministerstvo vnútra má o riziku koronavírusu informovať Slovákov, ktorí sa momentálne nachádzajú v zahraničí a možno sa s nimi spojiť prostredníctvom registrovaných SIM kariet mobilných telefónov. RTVS má takisto pripraviť rozhlasovú a televíznu informačnú kampaň o nebezpečenstve koronavírusu. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR má zvážiť obmedzenie konzulárnej činnosti v krajinách, v ktorých sa vyskytuje koronavírus. Zástupcovia BR zdôraznili, že pre všetky nemocničné zariadenia platí povinnosť postarať sa o ľudí, ktorí pociťujú príznaky naznačujúce možné infikovanie.

Informovali taktiež, že slovenské nemocnice sú schopné zabezpečiť 7700 lôžok na prípadné zvládnutie prípadnej epidémie, ministerstvo obrany takisto vypracovalo projekt umiestnenia dva a pol tisíca pacientov do izolovaného prostredia vo výcvikovom areáli Lešť.

Správa štátnych hmotných rezerv dostane dva milióny eur na zakúpenie a dokúpenie ochranných prostriedkov. V pláne je zakúpiť 148.000 ochranných oblekov a návlekov na obuv, desaťtisíce ďalších ochranných prostriedkov. Rezort vnútra má v koordinácii s ďalšími rezortmi pripraviť aj plán zabezpečenia karantény mesta či obce v prípade vypuknutia epidémie.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas zopakoval, že koronavírus na Slovensku zatiaľ potvrdený nebol. Vzhľadom na situáciu v okolitých krajinách je podľa neho však potrebné pripraviť sa na to, že prípady nákazy sa aj na Slovensku vyskytnú, nemožno vylúčiť ani epidémiu. "Nechceme šíriť paniku, je potrebné však zdôrazniť, že okrem opatrení štátnych orgánov a inštitúcií sa musí zodpovedne k tejto situácii postaviť každý občan,“ uviedol Mikas. V tejto súvislosti zaznela aj výzva na zváženie cesty do oblastí, v ktorých sa koronavírus objavil.

Ministerstvo zdravotníctva SR v stredu informovalo, že všetky vzorky, ktoré boli s podozrením na ochorenie COVID-19, teda nový koronavírus, zaslané na laboratórne testy na Slovensku, sú negatívne. Rezort v stredu evidoval 90 testovaných vzoriek s negatívnym výsledkom. Rezort zdravotníctva v spolupráci s ÚVZ SR pripomína, že situáciu pedantne sleduje a problematiku rieši. Vo všetkých regiónoch fungujú nepretržite call centrá, poskytujúce informácie týkajúce sa situácie na Slovensku, ale i odporúčania pre osoby, ktoré sa vrátili či sa chystajú do krajín, v ktorých sa koronavírus potvrdil. Rovnako je k dispozícii e-mailová adresa novykoronavirus@uvzsr.sk.