Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia

Na východe platia v stredu večer i vo štvrtok výstrahy pred búrkami

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazovým vetrom do 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. mája (TASR) - Na východe Slovenska platia v stredu podvečer výstrahy pred búrkami prvého aj druhého stupňa. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Vo štvrtok (23. 5.) platia výstrahy prvého stupňa pre väčšinu Slovenska.

Výstrahy platia v stredu pre okresy Gelnica, Košice-mesto, Rožňava, Spišský Nová Ves a Poprad. Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazovým vetrom do 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

V okrese Košice-okolie platí výstraha druhého stupňa. Podľa SHMÚ je tu malá pravdepodobnosť výskytu silných búrok s ešte vyššou intenzitou dažďa a silnejším vetrom.

Výstrahy prvého stupňa, ktoré SHMÚ vydal na štvrtok, platia pre celý Košický a Prešovský kraj, ale aj pre viaceré okresy Banskobystrického kraja.

"Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov. Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch. Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie," upozorňuje SHMÚ. Varuje tiež, že krúpy môžu poškodiť vegetáciu a ich súvislá vrstva na cestách zas môže prechodne obmedziť premávku.