Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Na zavraždeného francúzskeho učiteľa dejepisu bola uvalená fatva

Policajti sú pred školou, kde muž podrezal priamo na ulici hrdlo stredoškolskému učiteľovi dejepisu, ktorý nedávno vo svojej triede ukazoval karikatúry proroka Mohameda v meste Conflans-Saint-Honorine v severozápadnej časti metropolitnej oblasti Paríža v piatok 16. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Patyho v piatok zavraždil 18-ročný Čečenec, ktorý mal vo Francúzsku spolu so svojou rodinou štatút utečenca.

Paríž 19. októbra (TASR) - Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin v pondelok oznámil, že na učiteľa dejepisu, ktorého zavraždili v piatok v Paríži, bola zrejme uvalená fatva. Informovala o tom agentúra AFP.

"Pravdepodobne voči učiteľovi uvalili fatvu," povedal francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin, píše AFP s odvolaním sa na rozhlasovú stanicu Europe 1. Darmanin sa tak vyjadril o dvoch z 11 mužov, ktorých v spojitosti s útokom zadržali.

Minister vnútra povedal, že jeden zatknutý kazateľ a otec jednej z Patyho študentiek na učiteľa "jasne uvalili fatvu" - alebo islamský náboženský edikt, píše na svojej webovej stránke britský denník The Daily Mail.

Patyho v piatok zavraždil 18-ročný Čečenec, ktorý mal vo Francúzsku spolu so svojou rodinou štatút utečenca. Mladík pred útokom šíril vo svojej komunite aj na internete vyhrážky proti uvedenému učiteľovi.

Francúzske orgány činné v trestnom konaní označili vraždu učiteľa za teroristický útok.

Francúzske médiá informovali, že Paty pred niekoľkými dňami v rámci seminára o slobode vyjadrovania ukázal svojim študentom karikatúry proroka Mohameda, ktoré nedávno opäť vyšli v satirickom magazíne Charlie Hebdo.

Po útoku na redakciu Charlie Hebdo v roku 2015 zažilo Francúzsko vlnu islamistických útokov, ktorá vedenie štátu podnietila k celonárodnej diskusii o mieste islamu v sekulárnej spoločnosti.