Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Naď: Na modernizáciu ozbrojených síl išlo vlani vyše 564 miliónov eur

Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) počas tlačovej konferencie Ministerstva obrany SR na tému Bilancia ostatných dvoch rokov rezortu obrany 29. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Zavádzame moderné technológie a zbavujeme sa závislosti od Ruska. Dva najväčšie oriešky, ktoré máme pred sebou, sú lietadlá MiG-29 a systém S-300, povedal minister obrany.

Bratislava 29. marca (TASR) - Na modernizáciu Ozbrojených síl (OS) SR smerovalo v uplynulom roku vyše 564 miliónov eur, čo je 32,6 percenta obranného rozpočtu. Otvorených je vyše 100 modernizačných projektov. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) o tom informoval na utorkovej tlačovej konferencii k svojim dvom rokom vo funkcii.

"Zavádzame moderné technológie a zbavujeme sa závislosti od Ruska. Dva najväčšie oriešky, ktoré máme pred sebou, sú lietadlá MiG-29 a systém S-300," povedal minister.

Na výstroj išlo 17,5 milióna eur, pričom vojaci by sa mohli čoskoro dočkať nových uniforiem. Prostriedky na údržbu budov a vojenskej infraštruktúry zvýšilo ministerstvo podľa Naďa o 170 percent. Na vojenský výskum a vývoj smerovalo podľa Naďa najviac peňazí v histórii. Vyzdvihol tiež, že všetky rezortné podniky boli v zisku.



Naď potvrdil intenzívne diskusie o zvyšovaní obranného rozpočtu, ale aj počtu príslušníkov Ozbrojených síl SR minimálne o 3000. Zvažuje sa aj vytvorenie fondu vo výške jednej miliardy eur na nečakané obranné výdavky.

Tento rok avizuje Naď zmeny v obrannej legislatíve. Pripravuje sa novela zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, v zákone o brannej povinnosti sa nanovo definujú aktívne zálohy a aktualizovať sa má aj zákon o Vojenskom spravodajstve.



V rámci modernizácie sa majú vymieňať nákladné autá a ručné zbrane aj obstarať bojové drony. Plánuje sa tiež rekonštrukcia ubytovne Hviezda, vojenskej zotavovne na Zemplínskej šírave či vybudovanie nového vojenského archívu v Trnave.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko vyzdvihol za minulé obdobie najmä prijatie Vojenskej stratégie. V rámci reorganizačných zmien pripomenul dosiahnutie prvotnej operačnej pripravenosti Spoločného operačného veliteľstva. Upozornil tiež na rozvoj špeciálnych síl a vznik ženijného pluku. Tento rok by mal vzniknúť delostrelecký pluk.

Na snímke náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko počas tlačovej konferencie Ministerstva obrany SR na tému Bilancia ostatných dvoch rokov rezortu obrany 29. marca 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


V posledných dvoch rokoch sa podľa Zmeka podarilo aj zastabilizovať personál v ozbrojených silách. Počet prijatých vojakov prevýšil počet prepustených. Naplnenosť je na úrovni 77 percent, pričom cieľová úroveň je vyše 80 percent. Dosiahnuť by ju mohli v najbližších dvoch rokoch.

V súvislosti so situáciou na Ukrajine sú už vyše mesiaca OS SR v stave plnej bojovej pohotovosti. "Máme nasadených denne zhruba 700 vojakov priamo na štátnej hranici a ďalších zhruba 1500 vojakov, ktorí robia pomocné úlohy," priblížil Zmeko. Vojaci strážia najmä zelenú hranicu. Plnia i humanitárne úlohy.