Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia

Nálada nemeckých exportérov sa v apríli zhoršila

Pri západe slnka v stredu 24. apríla 2024 sa nad riekou Mohan a budovami bankovej štvrte v nemeckom Frankfurte sťahujú mraky. Foto: TASR/AP

Index očakávaní exportérov podľa údajov mníchovského inštitútu v apríli klesol na –2 body z marcovej hodnoty -1,2 bodu.

Mníchov 25. apríla (TASR) - Nálada nemeckých exportérov sa v apríli po výraznom oživení v predchádzajúcom mesiaci zhoršila najmä v dôsledku slabého dopytu. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews, ktorý sa vo štvrtok odvolal na výsledky prieskumu ekonomického inštitútu Ifo.

Index očakávaní exportérov podľa údajov mníchovského inštitútu v apríli klesol na –2 body z marcovej hodnoty -1,2 bodu. "Nálada je trochu utlmená," uviedol šéf prieskumov Ifo Klaus Wohlrabe. Dobré vyhliadky na rast v globálnom hospodárstve sa zatiaľ neprejavujú v dodatočných objednávkach, dodal.

Prieskum ďalej ukázal, že výrobcovia počítačov v Nemecku očakávajú výrazný nárast objednávok zo zahraničia. Exportné očakávania boli silné aj medzi výrobcami nábytku, skla a keramiky. V potravinárskom priemysle sa očakávania po oživení v predchádzajúcom mesiaci výrazne utlmili. Podobný vývoj zaznamenal aj automobilový priemysel.

Výrobcovia strojov a zariadení počítajú so stabilným nárastom vývozu, zatiaľ čo textilný priemysel a výrobcovia základných kovov očakávajú jeho pokles.