Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia

Nálada veľkých japonských výrobcov sa v 2. kvartáli výrazne zlepšila

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výsledkom vývoja nálady vo výrobnom a nevýrobnom sektore je zvýšenie dôvery v japonskú ekonomiku v priemysle ako celku.

Tokio 13. júna (TASR) - Nálada medzi veľkými výrobcami v Japonsku sa v 2. kvartáli tohto roka výrazne zlepšila, príslušný index však naďalej zostáva v negatívnom teritóriu. To znamená, že vo veľkých podnikoch stále prevažuje pesimizmus nad optimizmom. Ukázali to vo štvrtok zverejnené výsledky prieskumu japonského ministerstva financií. Informoval o tom portál RTTNews.

Index nálady veľkých výrobných podnikov dosiahol v 2. štvrťroku -1 bod oproti -6,7 bodu v predchádzajúcom štvrťroku. Výsledok je podstatne lepší, než očakávali ekonómovia. Tí počítali s miernejším zlepšením nálady a indexom na úrovni -5,2 bodu.

Naopak, nálada v sektore nevýrobných podnikov zaznamenala pokles, aj keď na druhej strane ešte stále pretrval optimizmus nad pesimizmom. Príslušný index dosiahol v 2. kvartáli 1,1 bodu, zatiaľ čo v 1. štvrťroku predstavoval 3,2 bodu.

Výsledkom vývoja nálady vo výrobnom a nevýrobnom sektore je zvýšenie dôvery v japonskú ekonomiku v priemysle ako celku. Príslušný index zaznamenal za 2. kvartál 0,4 bodu, zatiaľ čo na začiatku roka dosiahol nula bodov.