Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Navaľnyj: Táto vojna má za cieľ odpútať pozornosť od problémov Ruska

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Dodal, že za súčasnú situáciu je zodpovedný ruský prezident Vladimir Putin.

Moskva 24. februára (TASR) - Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj rozhodne odsúdil vojenskú operáciu na Ukrajine, ktorú vo štvrtok spustila ruská armáda. Navaľnyj dodal, že táto vojna má "za cieľ odvrátiť pozornosť od problémov Ruska" a v skutočnosti povedie len k ďalšiemu schudobneniu. Informoval o tom spravodajský web Znak.com.

Počas súdneho procesu, ktorý proti Navaľnému vo štvrtok pokračuje v nápravnovýchovnom tábore vo Vladimirskej oblasti, odsúdený politik žiadal sudkyňu, aby bolo v zápise z pojednávania zaznamenané, že je proti "tejto vojne".

Dodal, že za súčasnú situáciu je zodpovedný ruský prezident Vladimir Putin. Tých, ktorí vojenský konflikt na Ukrajine rozpútali, označil Navaľnyj za "banditov a zlodejov".

Požiadal, aby tieto jeho slová boli zapísané do súdneho protokolu, pretože ako odsúdenec nateraz nemá "žiadne spôsoby komunikácie s vonkajším svetom".

Navaľnyj, ktorý je väznený od januára 2021, stojí pred súdom v novom trestnom prípade podvodu. Prokuratúra a vyšetrovatelia tvrdia, že Navaľnyj a jeho spoločníci premrhali dary od svojich podporovateľov. Navaľnyj označuje celé svoje stíhanie za politické.