Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Nemecká AfD pre vyhrážky zrušila plánované oslavy po eurovoľbách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Strana AfD tvrdí, že jej predstavitelia a kancelárie sú v posledných mesiacoch terčom narastajúcich útokov zo strany stúpencov krajnej ľavice.

Berlín 23. mája (TASR) - Krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) zrušila svoju povolebnú párty, ktorá sa mala konať v noci z nedele na pondelok po skončení eurovolieb. Informovala o tom agentúra AP.

K tomuto kroku pristúpila v reakcii na telefonické a emailové vyhrážky, ktorým čelila prenajímateľka budovy v berlínskej štvrti Moabit, kde sa mala párty uskutočniť.

Na obavy o svoju bezpečnosť sa podľa emailu, v ktorom táto žena zrušila dohodu o prenájme s AfD, sťažovali i obyvatelia domov v susedstve. Pôvodcovia hrozieb sa okrem iného vyhrážali poškodením budovy či podpaľovaním áut.

Líder kandidátky AfD vo voľbách do EP Jörg Meuthen v stredajšom vyhlásení uviedol, že majiteľka budovy bola v posledných dňoch vystavená "agresívnemu telefonickému teroru".

Proti povolebnej párty AfD sa objavili protestné príspevky na viacerých internetových stránkach, ktoré vyzývali na "protifašistickú demonštráciu".

Strana AfD tvrdí, že jej predstavitelia a kancelárie sú v posledných mesiacoch terčom narastajúcich útokov zo strany stúpencov krajnej ľavice.

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa v Nemecku, rovnako ako vo väčšine krajín EÚ, konajú v nedeľu 26. mája.