Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Ľavičiari chcú, aby Merkelovú stíhali za podiel na zabití Solejmániho

Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Podozrenie je založené na správach a vyhláseniach, podľa ktorých americké sily pri útokoch dronmi prenášajú dáta cez svoju leteckú základňu Ramstein v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko.

Berlín 27. februára (TASR) - Ôsmi poslanci nemeckého Spolkového snemu zo strany Ľavica podali vo štvrtok trestné oznámenie proti kancelárke Angele Merkelovej a ďalším členom spolkovej vlády, ktorým pripisujú napomáhanie Spojeným štátom pri zabití iránskeho generála Kásema Solejmáního. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Smrtiaci útok na jedného z najvyšších veliteľov iránskych revolučných gárd vykonali americké sily 3. januára pomocou rakety vypálenej z dronu, a to blízko letiska v irackom hlavnom meste Bagdad, kam pricestoval na návštevu. Pri nálete na konvoj bol zabitý aj abú Mahdí Muhandis, zástupca veliteľa irackých polovojenských síl podporovaných Iránom.

V trestnom oznámení odovzdanom generálnej prokuratúre sa uvádza, že Merkelová a členovia jej vlády sú podozriví z "napomáhania pri vražde" Solejmáního a Muhandisa svojou "nečinnosťou".

Podozrenie je založené na správach a vyhláseniach, podľa ktorých americké sily pri útokoch dronmi prenášajú dáta cez svoju leteckú základňu Ramstein v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Politici Ľavice sú presvedčení, že Merkelovej vláda tomu mala zabrániť.

Okrem Solejmáního a Muhandisa sa v trestnom oznámení spomína tiež usmrtený pracovník letiska, ktorý sa náhodou nachádzal v blízkosti miesta zásahu, ako aj ďalšie štyri osoby prítomné v kolóne s iránskym generálom.

Predpokladá sa, že súčasťou základne Ramstein je prenosová stanica využívaná pri riadení bezposádkových lietadiel, ktoré Spojené štáty nasadzujú v Afrike a na Blízkom východe, poznamenala v tejto súvislosti tlačová agentúra AFP. "Nemôžeme ďalej akceptovať, že samotná spolková vláda porušuje medzinárodné právo umožňovaním a podporovaním americkej nezákonnej dronovej vojny," citovala vyjadrenie poslanca Ľavice Alexandra Neua.

Nemecký súd vlani rozhodol, že Berlín musí zaistiť dodržiavanie medzinárodného práva pri operáciách, ktoré Spojené štáty vykonávajú prostredníctvom základne Ramstein. Na súd sa obrátili traja Jemenčania po tom, ako v roku 2012 stratili blízkych príbuzných pri útoku dronom.