Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Nemeckí prokurátori obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby

Ilustračná snímka Foto: TASR

Linke údajne vytlačil a odkopíroval deväť interných zložiek BND, ktoré vraj odovzdal Ellerovi; ten ich v digitálnej podobe odniesol do Moskvy a odovzdal ich FSB.

Berlín 17. apríla (TASR) - Bývalý zamestnanec nemeckej spravodajskej služby Carsten Linke v stredu poprel obvinenia o špionáži pre Rusko a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Carsten Linke a Arthur Eller čelia obvineniam z vlastizrady a v prípade uznania viny im hrozí doživotné väzenie. Obaja sú obvinení z údajnej snahy získať "citlivé informácie" od Spolkovej spravodajskej služby (BND) a odovzdať ich Ruskej federálnej bezpečnostnej službe (FSB) za pomoci ruského podnikateľa.

Linke sa na pojednávaní v Berlíne vyjadril, že Ellera spoznal prostredníctvom priateľa a navrhol mu spoluprácu s nemeckou BND. Eller mal v Afrike kontakty na vysokých miestach, a tie z neho urobili vábivého kandidáta.

"On je presne tým typom človeka, ktorého hľadajú," vyjadril sa Linke. Údajne s Ellerom navštívil verejný dom v Berlíne a tam vraj Eller povedal Linkemu o kontakte v "ruskom bezpečnostnom sektore", ktorý vraj mal údaje o ruskej špionáži na veľvyslanectvách krajín Západu v Moskve, udáva AFP.

Prokurátori v Berlíne Linkeho a Ellera obvinili z odovzdávania informácií ruskej tajnej službe. Linke údajne vytlačil a odkopíroval deväť interných zložiek BND, ktoré vraj odovzdal Ellerovi; ten ich v digitálnej podobe odniesol do Moskvy a odovzdal ich FSB. Obaja vraj za svoje služby dostali zaplatené; Linke najmenej 450.000 a Eller najmenej 400.000 eur, píše AFP.

Odovzdané dokumenty vraj obsahovali informácie týkajúce sa aktivít ruskej polovojenskej Vagnerovej skupiny.

Nemecké noviny Spiegel udávajú, že BND mala prístup k aplikácií na zasielanie správ, ktorú používal šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin. Vagnerovci na Ukrajine bojovali po boku ruských jednotiek.

Vysoko citlivý súdny proces prebieha za prísnych bezpečnostných opatrení. Niektoré zasadnutia nie sú sprístupnené verejnosti, aby sa zabránilo úniku informácií, dodáva agentúra AFP.