Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Merkelová odmietla funkciu čestnej predsedníčky CDU

Angela Merkelová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Merkelová bola šéfkou konzervatívnej CDU v rokoch 2000-2018 a na čele nemeckej vlády stála 16 rokov (2005-2021).

Berlín 21. januára (TASR) - Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová odmietla funkciu čestnej predsedníčky Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU). Pre stanicu RTL/ntv to v piatok uviedol šéf CDU Armin Laschet.

Merkelová podľa neho odmietla ponuku s argumentom, že takáto funkcia by už v dnešnej dobe nemala žiadne opodstatnenie. Naposledy post čestného predsedu CDU zastával niekdajší kancelár Helmut Kohl, ktorý sa ho v roku 2000 vzdal v súvislosti s obvineniami zo sprenevery.

Agentúra DPA tento týždeň tiež informovala, že Merkelová odmietla ponuku generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby sa stala predsedníčkou poradného orgánu OSN pre globálne verejné statky.

Merkelová bola šéfkou konzervatívnej CDU v rokoch 2000-2018 a na čele nemeckej vlády stála 16 rokov (2005-2021). Svoje pôsobenie v aktívnej politike ukončila vlani 8. decembra, keď ju v kresle spolkovej kancelárky nahradil sociálny demokrat Olaf Scholz.

Za nástupcu Armina Lascheta, ktorý CDU ako jej predseda vlani v septembri doviedol k vôbec najhoršiemu volebnému výsledku, má byť v sobotu na online zjazde strany zvolený Friedrich Merz.