Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Približne 6000 ľudí v meste Hanau demonštrovalo proti nenávisti

Na snímke ľudia na protestnom pochode držia fotografie obetí streľby v nemeckom meste Hanau 21. februára 2020. Foto: TASR/AP

Krajne pravicový extrémista spustil streľbu v dvoch baroch v tomto meste ležiacom v spolkovej krajine Hesensko.

Frankfurt 22. februára (TASR) - Približne 6000 ľudí demonštrovalo v sobotu v západonemeckom meste Hanau proti nenávisti a pohŕdaniu ľudskou rasou. Vyplýva to z aktualizovaných údajov miestnej polície, o ktorých informovala v sobotu večer agentúra DPA.

Demonštranti niesli transparenty s nápismi ako "Najskôr musia byť zabití ľudia, aby vás to pobúrilo?" alebo "Ľudské práva namiesto pravičiarov". Cem Özdemir zo strany Zelených si obete stredajšieho v meste útoku uctil položenám smútočného venca.

Organizátori akcie očakávali približne dvojtisícovú účasť. Zhromaždenie sa začalo na námestí Freiheitsplatz (Námestie slobody) v centre Hanau, odkiaľ protestný pochod pokračoval k dvom miestam, na ktorých v stredu strieľal nemecký krajne pravicový extrémista, pričom usmrtil deviatich ľudí.

Extrémista v stredu strieľal v dvoch baroch v tomto Hanau ležiacom v spolkovej krajine Hesensko. Usmrtil tam celkovo deväť ľudí - troch Nemcov, dvoch Turkov, ďalej tiež Bulhara, Rumuna, občana Bosny a jednu osobu s nemecko-afganským občianstvom.

Podozrivého 43-ročného muža neskôr našli mŕtveho vo vlastnom byte spolu s ďalšou usmrtenou osobou, ktorou bola jeho 72-ročná matka - občianka Nemecka.

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer označil tento prípad za pravicovo-teroristický útok.

Vedenie mesta Hanau plánuje v spolupráci s pozostalými usporiadať pre obete streľby smútočný obrad.


Nemecký minister vnútra Horst Seehofer označil tento prípad za pravicovo-teroristický útok.