Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Thunbergová a tisíce ďalších ľudí demonštrovali v Hamburgu

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová (uprostred) počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Hamburgu 21. februára 2020. Foto: TASR/AP

V nemeckej spolkovej krajine Hamburg sa v nedeľu 23. februára konajú regionálne voľby.

Hamburg 21. februára (TASR) - Tisíce ľudí demonštrovali v piatok spoločne s aktivistkou Gretou Thunbergovou v nemeckom meste Hamburg, informovala agentúra DPA.

Účastníci zhromaždenia žiadali lepšiu politiku v oblasti ochrany klímy. Na začiatku si minútou ticha pripomenuli obete stredajšej streľby z nemeckého mesta Hanau, pri ktorej pravicový extrémista usmrtil deväť ľudí.

Protest organizovalo hnutie Piatky za budúcnosť a zúčastnila sa na ňom i švédska aktivistka Greta Thunbergová, ktorá hnutie založila. Thunbergová na konci podujatia vystúpila s prejavom.

Polícia počet demonštrantov odhadla na 20.000 a organizátori uvádzali až 60.000 ľudí.

V nemeckej spolkovej krajine Hamburg sa v nedeľu 23. februára konajú regionálne voľby. Na piatkovom proteste sa podľa DPA zúčastnili aj viacerí politici.

Thunbergová sa na proteste v Hamburgu zúčastnila aj v marci minulého roka. Zatiaľ najväčší klimatický protest sa podľa DPA v tomto meste na severe Nemecka sa konal v septembri 2019, keď do ulíc vyšlo viac ako 70.000 ľudí.