Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Rukojemnícka dráma v Drážďanoch: Polícia zadržala páchateľa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pre neprehľadnú situáciu zatiaľ neboli zverejnené konkrétne informácie o tom, koľkých ľudí sa streľba dotkla, uviedol pre DPA hovorca polície. Na mieste zasahuje špeciálna zásahová jednotka (SEK).

Berlín 10. decembra (TASR) - Polícia v nemeckom meste Drážďany ukončila v sobotu rukojemnícku drámu v miestnom nákupnom centre a zadržala páchateľa. Ten je zranený, avšak žiadni rukojemníci zranenia neutrpeli, píše agentúra DPA s odvolaním sa na políciu. Páchateľ predtým zrejme zabil vlastnú matku.

Krátko predtým polícia oznámila, že v sobotu ráno našla telo ženy v rodinnom dome v drážďanskej štvrti Prohlis na juhovýchode metropoly spolkovej krajiny Sasko. Ako ďalej uviedla, tento trestný čin súvisí so zásahom v centre Drážďan, kde bola hlásená streľba v nákupnom stredisku Altmarkt-Galerie. Podozrivým zo zabitia ženy je jej 40-ročný syn, ktorý má nemecké občianstvo. Polícia vychádza z toho, že páchateľ je psychicky chorý.

Saská polícia predtým na sociálnej sieti Twitter potvrdila, že jej príslušníci boli počas trvania rukojemníckej drámy s páchateľom v telefonickom kontakte.

Zasiahnutá bola oblasť v okolí spomínaného nákupného centra, ktoré bolo evakuované, rovnako ako jeho okolie. V dôsledku udalostí polícia obmedzila dopravu v danej oblasti, vrátane prostriedkov MHD.

Bulvárny denník Bild predtým napísal, že jeden muž zabil pištoľou ženu a následne strieľal okolo seba. Údajne chcel vniknúť do budovy rozhlasovej stanice Radio Dresden, čo sa mu však nepodarilo. Potom mal strieľať na požiarne dvere pri hlavnom vchode a utiekol do nákupného centra Altmarkt-Galerie, kde sa zabarikádoval v drogérii. Podľa Bildu držal rukojemníkov práve v tejto predajni.


Výberová chronológia prípadov streľby v Nemecku od roku 2017


2017

13. júna - Vážne zranenia utrpela nemecká policajtka počas streľby na železničnej stanici na predmestí Mníchova. Zranených bolo viacero ľudí vrátane podozrivého, 37-ročného občana Nemecka, ktorého zadržali a vzali do väzby.



2018

16. marca - V centre Rosenheimu v spolkovej krajine Bavorsko sa strieľalo. Útočníkom bol 59-ročný muž a jeho terčom 26-ročná žena, ktorú s ťažkými zraneniami previezli do nemocnice.

19. mája - Životy dvoch ľudí si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v Saarbrückene, hlavnom meste spolkovej krajiny Sársko. Muž zastrelil na oslave svojich dvoch príbuzných a niekoľko ďalších osôb zranil. Zatknutý bol ešte na mieste činu.

19. októbra - Dve obete a dvoch ťažko zranených si vyžiadala prestrelka v meste Kirchheim v spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Došlo k nej počas policajného zásahu na ulici, pričom na mieste zahynuli dve osoby. Jeden policajt a jedna policajtka utrpeli ťažké zranenia.



2019

3. októbra - Jeden muž prišiel o život počas streľby na parkovisku v meste Abensberg v spolkovej krajine Bavorsko. Ďalší muž podľa polície utrpel v dôsledku streľby vážne zranenia.

9. októbra - 27-ročný Stephan B. zastrelil v Halle pred synagógou 40-ročnú ženu a 20-ročného muža v blízkej predajni kebabu. Páchateľ konal z pravicovo-extrémistických a antisemitských pohnútok.



2020

24. januára - Šesť ľudí zahynulo a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri streľbe, ku ktorej došlo v mestečku Rot am See na juhozápade Nemecka. Medzi mŕtvymi boli aj rodičia útočníka.

19. februára - Streľba na dvoch miestach v Hanau si vyžiadala deväť mŕtvych a šesť zranených. Strieľalo sa v dvoch baroch s vodnými fajkami. Nemecká spolková prokuratúra vyšetrovala tento čin ako terorizmus. Medzi obeťami streľby boli traja Nemci, dvaja Turci, jeden Bulhar, Rumun, občan Bosny a jedna osoba s nemecko-afganským občianstvom.



2021

17. júna - Dvaja ľudia, muž a žena, prišli o život pri streľbe v meste Espelkamp v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

21. júna - Tri vážne zranené osoby si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v Berlíne. Niekoľko výstrelov bolo počuť vo štvrti Wedding neďaleko baru na križovatke ulíc Müllerstrasse a Transvaalstrasse.



2022

24. januára - Na univerzite v nemeckom meste Heidelberg v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko sa strieľalo. Zomreli dvaja ľudia – páchateľ streľby a vážnemu strelnému poraneniu hlavy podľahla aj mladá žena. Štyria ľudia utrpeli zranenie.

7. júna - Pri streľbe v supermarkete v meste Schwalmstadt v nemeckej spolkovej krajine Hesensko prišli o život dvaja ľudia.