Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

V prvom polroku došlo v Nemecku k viac než 600 útokom na migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najvyšší počet útokov na migrantov - až každý štvrtý - sa stal v Brandenbursku.

Berlín 6. septembra (TASR) - Viac ako 600 útokov na migrantov zaznamenala nemecká polícia počas prvého polroku 2019. Vyplýva to z odpovede spolkovej vlády na otázku parlamentnej frakcie krajne ľavicovej strany Die Linke (Ľavica). Informoval o tom vo štvrtok denník Neue Osnabrücker Zeitung.

Pri celkovo 609 útokoch na migrantov, ku ktorým došlo počas prvých šiestich mesiacov tohto roku, bolo zranených 102 osôb, z toho sedem detí.

Priestupky voči migrantom zahŕňali urážky, podnecovanie k nenávisti, podpaľačstvo, ako aj ťažké ublíženie na zdraví. V spomínanom období sa podľa zverejnených informácií odohralo 60 útokov na ubytovne pre utečencov a 42 útokov na humanitárne organizácie alebo ich dobrovoľníkov.

Najvyšší počet útokov na migrantov - až každý štvrtý - sa stal v Brandenbursku. Polícia tam zaregistrovala 160 priestupkov, ktorých cieľom bol utečenec alebo migrant, uviedlo ministerstvo vnútra.

V ďalších spolkových krajinách bol počet útokov omnoho nižší. V Bádensku-Württembersku ich počet dosiahol 62, v Dolnom Sasku 58 a v Sasku 56.

Hovorkyňa frakcie strany Ľavica Ulla Jelpkeová povedala, že utečenci sú v Nemecku vystavení každodennému ohrozeniu a zdôraznila, že štát má povinnosť ich chrániť.