Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Nemecký futbalový zväz prvýkrát ocenil výstavný projekt zo Slovenska

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Výstava zachytáva postupnú implementáciu protižidovských zákonov na pozadí životného príbehu futbalovej legendy Slovanu Bratislava Leopolda Šťastného.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Čestnú cenu za rok 2021 v rámci udeľovania Ceny Júliusa Hirscha získal výstavný projekt Slovenského národného múzea - Múzea židovskej kultúry "Futbal pod hákovým krížom - Príbeh Leopolda 'Jima' Šťastného". TASR o tom informovalo SNM - MŽK v Bratislave.

Ocenenie od roku 2005 každoročne udeľuje Nemecký futbalový zväz (NFZ) za demokraciu a ľudskosť, ako aj za neobyčajné nasadenie v boji proti vyčleneniu, antisemitizmu a diskriminácii. Čestné ocenenie, udeľované len vybraným zahraničným projektom, dostali tento rok Michal Vaněk, riaditeľ SNM - MŽK, a Kevin Simpson, profesor Fullbrightovho programu a bádateľ v oblasti holokaustu, za výstavný projekt SNM - MŽK a za pamätník venovaný Židom, ktorí sa v rámci nútených prác podieľali na stavbe štadióna MŠK v Žiline.

Galavečer pri príležitosti udeľovania ceny sa uskutočnil 22. novembra v slávnostnej sieni botanickej záhrady Palmengarten vo Frankfurte nad Mohanom.

Výstavu predstavilo SNM - MŽK minulý rok v predvečer Pamätného dňa obetiam holokaustu a rasového násilia. Prostredníctvom nej sa divák oboznámil s vývojom organizovaného futbalu v Nemecku a na Slovensku, pred aj po nástupe nacistov a ľudákov k moci. Zachytáva postupnú implementáciu protižidovských zákonov na pozadí životného príbehu futbalovej legendy Slovanu Bratislava Leopolda Šťastného.

Múzeum ďalej informuje, že pri príprave výstavného projektu sa jej autori snažili zapojiť predstaviteľov Slovenského futbalového zväzu a Extraligy. V rámci tejto ambície nadviazali spoluprácu s klubom ŠK Slovan Bratislava a MŠK Žilina. "Partnerstvo s MŠK Žilina viedlo k druhému výstupu projektu - osadeniu pamätníka na stene hlavnej tribúny štadióna, ktorá bola odhalená 15. mája 2019," dodáva SNM - MŽK.