Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia

Norkové farmy sa musia zatvoriť o tri roky skôr, už v apríli 2021

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Koronavírus zistili v Holandsku na 40 norkových farmách a úrady následne prikázali utratiť celkovo milión týchto zvierat.

Haag 28. augusta (TASR) - Holandská vláda v piatok rozhodla zatvorení všetkých norkových fariem už od apríla 2021, teda o tri roky skôr, ako plánovalo. Dôvodom sú obavy, že sa ľudia od týchto zvierat nakazia koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP.

Holandské úrady hlásili dva prípady prenosu ochorenia COVID-19 z človeka na zviera na farmách chovajúcich norky, ktorých kožušina sa využíva pri výrobe luxusného tovaru.

Koronavírus zistili v Holandsku na 40 norkových farmách a úrady následne prikázali utratiť celkovo milión týchto zvierat.

Vláda pôvodne nariadila zatvorenie všetkých norkových fariem od roku 2024. Urobila tak na základe súdneho rozhodnutia z roku 2016 odvolávajúceho sa na práva zvierat.

"Napriek momentálne malému riziku pre zdravie obyvateľstva je potrebné zastaviť šírenie koronavírusu na norkových farmách," uviedlo holandské ministerstvo poľnohospodárstva.

"Je tu riziko, že v dlhodobom horizonte sa môže infekcia preniesť prostredníctvom zamestnancov na ľudí mimo fariem," dodalo ministerstvo.

Vláda vyčlenila 180 miliónov eur na odškodnenie farmárov chovajúcich norky.

Prvý výskyt koronavírusu na norkových farmách Holandsko hlásilo v apríli. Nakazili sa aj najmenej dvaja zamestnanci, čo podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) mohlo byť prvým známym prenosom tohto koronavírusu zo zvieraťa na človeka počas pandémie.