Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Zomrela zdravotníčka zaočkovaná AstraZenecou; súvislosť nepotvrdili

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nórske úrady v sobotu oznámili, že hospitalizovali troch zdravotníckych pracovníkov z dôvodu výskytu krvných zrazenín, krvácania a neobvykle nízkeho počtu krvných doštičiek.

Oslo 15. marca (TASR) - Zdravotnícka pracovníčka v Nórsku, ktorá bola zaočkovaná vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, v nedeľu zomrela na následky krvácania do mozgu. Zdravotnícke úrady však priamu súvislosť s podaním vakcíny nepotvrdili, informovala v pondelok agentúra AFP.

Nórske úrady v sobotu oznámili, že hospitalizovali troch zdravotníckych pracovníkov z dôvodu výskytu krvných zrazenín, krvácania a neobvykle nízkeho počtu krvných doštičiek. Jedným z týchto zdravotníkov bola i žena, ktorá v nedeľu zomrela.

Nemôžme potvrdiť ani vylúčiť, že to má niečo spoločné s vakcínou,” uviedol predstaviteľ Nórskej agentúry pre lieky Steinar Madsen. Stav ďalších dvoch osôb je podľa informácií stabilizovaný.

Ide u druhé úmrtie v tejto krajine v priebehu niekoľkých dní. Ďalšia nórska zdravotníčka vo veku 30 rokov zomrela v piatok (12. marca), píše AFP. Túto ženu 10 dní predtým zaočkovali AstrouZenecou. Nórsko vo štvrtok 11. marca preventívne pozastavilo používanie tejto vakcíny.

Podľa nórskych úradov dostalo v tejto krajine vakcínu AstraZeneca pred jej pozastavením približne 130 000 ľudí.
Na archívnej snímke vakcíny AstraZeneca.
Foto: TASR/AP

Úmrtia zaočkovaných osôb boli hlásené aj v ďalších európskych krajinách, pripomína AFP.

Európska agentúra pre lieky (EMA) v súčasnosti tieto úmrtia vyšetruje s cieľom zistiť, či majú spojitosť s vakcínou.

Očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca pozastavili viaceré krajiny. Patria medzi Dánsko, Island, Bulharsko, Írsko, Holandsko, Francúzsko, Taliansko a Nemecko.