Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Drevnú štiepku i zemný plyn chcú v Prievidzi využiť ako zdroj tepla

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

S výstavbou nového zdroja tepla chce investor začať už v novembri tohto roka, dokončiť ho plánuje v auguste 2023.

Prievidza 22. júna (TASR) - Prievidzské tepelné hospodárstvo (PTH) pokračuje v prípravách na zabezpečenie vykurovania domácností v Prievidzi po roku 2023. Riešenie nového zdroja tepla po ukončení výroby tepla z domáceho uhlia, ktoré spočíva vo využití drevnej štiepky, banských vôd a zemného plynu, predložila firma orgánom na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Investičný zámer počíta s kombinovanou výrobou elektriny a tepla. Firma chce využiť obnoviteľné zdroje energie a zemný plyn. V areáli bane Cigeľ plánuje zrekonštruovať pôvodný zdroj na drevnú štiepku, vybudovať strojovňu pre tepelné čerpadlá, kogeneračnú jednotku a termosolárny systém na ohrev banských vôd. Sústavu doplní vybudovanie ďalšieho záložného zdroja na báze spaľovania zemného plynu v priemyselnej zóne na okraji mesta, konkretizovala spoločnosť v zámere. Oba zdroje prepojí horúcovod. Jeho trasu, ktorú pôvodne v januári predložila na posúdenie vplyvov, firma upravila.

S výstavbou nového zdroja tepla chce investor začať už v novembri tohto roka, dokončiť ho plánuje v auguste 2023. Celkové náklady odhadol na približne 20 miliónov eur. Pred časom avizoval, že má záujem na svoj zámer získať mimorozpočtové zdroje.

Nový zdroj tepla pre Prievidzu chce spoločnosť vybudovať v súvislosti s ukončením výroby tepla z domáceho uhlia v Elektrárni Nováky v zmysle všeobecného hospodárskeho záujmu, ktorý na základe rozhodnutia vlády skončí v roku 2023. Teplo z tohto zdroja využívajú i Zemianske Kostoľany a Nováky vrátane ďalších priemyselných odberateľov. Riešenie na zabezpečenie vykurovania firma navrhla, respektíve navrhne i pre túto obec a mesto.

Na snímke elektráreň Nováky.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Majoritným akcionárom v spoločnosti je mesto Prievidza, menší podiel majú Hornonitrianske bane Prievidza.