Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Návrh o inštitúte zdravotníckých technológií je v druhom čítaní

Na snímke poslanci parlamentu hlasujú počas rokovania 32. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 22. júna 2021. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Ministerstvo už skôr avizovalo, že chce vytvoriť agentúru Hodnotenia zdravotníckych technológií najneskôr do konca roka 2021.

Bratislava 22. júna (TASR) - Nový Národný inštitút pre hodnotu a technológie v zdravotníctve by mohol fungovať od roku 2022. Majú sa mu zveriť poradenské úlohy spojené s hodnotením zdravotníckych technológií, ktoré by sa mali hradiť z verejného zdravotného poistenia.

Má sa zaoberať tými, ktorých dosah na rozpočet je viac ako 1,5 milióna eur ročne. Zriadiť by sa mal na základe návrhu zákona z dielne rezortu zdravotníctva, ktorý poslanci v utorok posunuli do druhého čítania.

„Kľúčový prínos inštitútu spočíva v tom, že dokáže zodpovedať politické otázky na základe vedeckých poznatkov v reálnom čase," konštatuje sa v materiáli.

Oddelenie inštitútu od ministerstva má prispieť k politickej nezávislosti a zjednodušiť medzinárodnú integráciu a spoluprácu so zahraničnými inštitútmi pre HTA, ktoré sú spravidla nezávislými inštitúciami. Sídlo inštitútu má byť v Bratislave. V začiatku fungovania má mať 15 zamestnancov. Za hlavný zdroj príjmu sa navrhuje príspevok zo zdravotných poistení.

Hodnotenie zdravotníckych technológií (Health Technology Assessment - HTA) je multidisciplinárny nástroj na hodnotenie liekov, zdravotníckych pomôcok, špeciálneho zdravotníckeho materiálu, dietetických potravín, testov, očkovacích látok, zdravotných výkonov či prístrojov. HTA hodnotí klinický prínos a ekonomické, etické, organizačné a sociálne aspekty nových, ale aj už hradených technológií, ozrejmuje sa v materiáli.

Ministerstvo poukazuje na to, že schválenie zdravotníckych technológií regulačnými orgánmi Európskej únie nie je zárukou, že technológia je vhodná pre jednotlivé európske krajiny a má byť hradená z ich prostriedkov verejného zdravotného poistenia. Prax ukazuje, že rezortu zdravotníctva aktuálne chýbajú dostatočné analytické kapacity na hodnotenie klinického prínosu a ďalších aspektov hodnoty prichádzajúcich technológií.

Riaditeľ inštitútu by mal mať päťročné funkčné obdobie. Ministerstvo chce, aby nedochádzalo k prekrývaniu s volebnými obdobiami orgánov štátnej moci. Prvého riaditeľa má poveriť riadením inštitútu minister až do vybratia kandidáta vo výberovom konaní, ktoré sa má zorganizovať do dvoch rokov od založenia inštitútu. V prípade súhlasného stanoviska parlamentu a prezidentky má byť zákon účinný od 1. januára 2022.

Ministerstvo už skôr avizovalo, že chce vytvoriť HTA agentúru najneskôr do konca roka 2021. Od júla 2020 preto vznikol na ministerstve zdravotníctva odbor agentúry pre HTA, ktorý má pripraviť základy na vytvorenie neziskovej a nezávislej agentúry.