Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Obchodná je pokojnejšia ako v minulosti, tvrdí staromestský úrad

Na archívnej snímke vyľudnená Obchodná ulica v Bratislave. Foto: TASR - Marko Erd

Centrum Bratislavy bolo v uplynulých rokoch dejiskom viacerých násilných incidentov, z ktorých sa niektoré skončili aj tragicky.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Obchodná ulica v Bratislave je jednou z problémových lokalít mestskej časti Staré Mesto, situácia je tam však po zriadení stanice mestskej polície výrazne pokojnejšia. Pre TASR to v reakcii na minulotýždňový násilný incident na tejto ulici uviedli zo staromestského miestneho úradu.

"Napriek tomu nie vždy dokáže polícia predísť konfliktom, ktoré sa zbehnú veľmi rýchlo a trvajú len niekoľko sekúnd," podotkla mestská časť, ktorá pred viac ako rokom zriadila pozíciu nočného inšpektora. Ten spolupracuje s mestskou políciou.

"V teréne je každý druhý týždeň, v nočných hodinách počas piatka a soboty. Nočný inšpektor sa počas svojho pôsobenia s násilnými incidentmi nestretol. Udelil však niekoľko desiatok priestupkových pokút za porušovanie verejného poriadku," spresnila samospráva. Deklaruje, že bezpečnosťou v uliciach Starého Mesta sa chce naďalej zaoberať a za kľúčové považuje nastavenie úzkej spolupráce s mestskou políciou.

Magistrát v súvislosti s incidentom na Obchodnej pre TASR uviedol, že chce, aby Bratislava zostala bezpečné, otvorené a tolerantné mesto. Na zvýšenie bezpečnosti v uliciach hlavného mesta, ako tvrdí, zrealizoval za uplynulé štyri roky rad opatrení, medzi nimi aj otvorenie novej policajnej stanice s kamerovým dohľadom priamo na Obchodnej v roku 2019.

K násiliu pri križovatke ulíc Obchodná a Vysoká došlo v noci na sobotu (26. 11.). Zachytáva ho aj video zverejnené na sociálnych sieťach, na ktorom vidno konflikt medzi dvoma mužmi. Jeden z nich po kopnutí do hlavy zostane ležať na zemi.

Prípad vyšetruje polícia, ktorá obvinila 21-ročného Tomáša Ch. zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu v súbehu s prečinom výtržníctva. V prípade preukázania viny mu hrozí desaťročný pobyt za mrežami.

Centrum Bratislavy bolo v uplynulých rokoch dejiskom viacerých násilných incidentov, z ktorých sa niektoré skončili aj tragicky. V roku 2018 na Obchodnej ulici napadol Juraj Hossu Filipínca Henryho Acordu. Ten na následky poranení neskôr v nemocnici zomrel. Za zabitie Acordu si Hossu odpykáva deväťročný nepodmienečný trest odňatia slobody.