Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Od začiatku vojny na Ukrajine narástli prechody zelenou hranicou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

"Za neoprávnené prekročenie štátnej hranice cez zelenú hranicu bolo v smere do SR zadržaných 221 cudzincov za prvé štyri mesiace 2022," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Bratislava 23. mája (TASR) - Od začiatku konfliktu na Ukrajine značne narástol počet neoprávnených prekročení štátnej hranice cez tzv. zelenú hranicu, teda mimo hraničných priechodov. Za prvé štyri mesiace roka polícia zadržala v tejto súvislosti 221 cudzincov. Zvýšenie počtu prechádzajúcich zelenou hranicou pripisuje najmä vyhlásenej mobilizácii mužov od 18 do 60 rokov na Ukrajine. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Za neoprávnené prekročenie štátnej hranice cez zelenú hranicu bolo v smere do SR zadržaných 221 cudzincov za prvé štyri mesiace 2022. Z tohto počtu bolo 195 Ukrajincov a ďalších 12 štátnych príslušností v počte od jedna do šesť," spresnila hovorkyňa. Išlo napríklad o občanov Turecka, Afganistanu, Moldavska, Egypta či Uzbekistanu. Po vypuknutí konfliktu na Ukrajine Slovenská republika posilnila hraničný dozor.

"Medzi najčastejšie cieľové krajiny zadržaných migrantov patrili Slovensko (98), Nemecko (49), Poľsko (20), Česká republika (15) a ďalšie západné krajiny Európskej únie," dodala hovorkyňa policajného prezídia. Zo zadržaných cudzincov požiadal o azyl jeden Rus, o dočasné útočisko požiadali deviati zadržaní Ukrajinci.

Ako priblížila hovorkyňa, štátni príslušníci Ukrajiny sú pri neoprávnenom prekročení vonkajšej hranice po prvotných úkonoch po zadržaní, ako sú základná zdravotná, bezpečnostná kontrola osoby, riadne preverení v národných a medzinárodných informačných systémoch. Následne ich vypočujú a zaevidujú v príslušnom národnom informačnom systéme.

"Ak neexistuje zákonný dôvod na ich ďalšie zadržiavanie alebo zaistenie, sú prepustení k ďalšej ceste, napríklad cestujú za rodinou do iných členských štátov. Ak chcú požiadať na území SR o dočasné útočisko, sú sprevádzaní do veľkokapacitného centra, v prípade, že majú záujem požiadať o udelenie azylu, sú sprevádzaní na oddelenie azylu Humenné," doplnila Bárdyová.