Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Odborníci z RÚVZ vystríhajú pred nadmerným slnením detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Andrej Galica

Vedúca odboru hygieny banskobystrického RÚVZ Katarína Slotová pripomína, že slnko je zdrojom života a slnečné žiarenie je nevyhnutné pre mnoho životne dôležitých pochodov.

Banská Bystrica 10. augusta (TASR) - Odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici vystríhajú pred nadmerným slnením detí. Upozorňujú, že nadmerné vystavenie detí ultrafialovému žiareniu je nebezpečné a môže mať následky. Zdôrazňujú preto, že ochrana detí pred slnkom je veľmi dôležitá.

Vedúca odboru hygieny banskobystrického RÚVZ Katarína Slotová pripomína, že slnko je zdrojom života a slnečné žiarenie je nevyhnutné pre mnoho životne dôležitých pochodov. Zároveň však upozorňuje, že slnenie má aj svoje nezanedbateľné riziká.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie vystavenie UV žiareniu v detstve a počas adolescencie sa javí ako príčinný faktor vývoja melanómových a nemelanómových rakovín v neskoršom veku. Dôležitými rizikovými faktormi sú nadmerné vystavenie v mladosti a aj celkové vystavenie UV žiareniu v priebehu života.

Znížiť vystavenie detí UV žiareniu, a tým aj zvýšiť prevenciu rozvoja melanómu kože je podľa Slotovej možné niektorými jednoduchými opatreniami. Ide o obmedzenie pobytu na slnku počas hodín, keď je slnečné žiarenie najintenzívnejšie, nosenie slnečných okuliarov, klobúka a trička či rešpektovanie individuálneho kožného fenotypu.

Odborníčka vysvetľuje, že slnečné žiarenie je elektromagnetické vlnenie obsahujúce niekoľko zložiek s rôznym biologickým účinkom. Pre človeka má z hľadiska biologickej účinnosti najväčší význam UV zložka, ktorá sa podľa vlnovej dĺžky delí na UVA, UVB a UVC žiarenie.

Dlhodobé pôsobenie UVA zložky podporuje tvorbu voľných radikálov, ktoré napádajú membrány buniek, a tým spôsobujú elastoidnú degeneráciu kože s následnými prejavmi predčasného starnutia kože. UVB žiarenie spôsobuje podľa Slotovej hnedé sfarbenie kože efektom neskorej pigmentácie. Nadmerná dávka UVB žiarenia spôsobuje začervenanie kože, spálenie pokožky, narušenie DNA buniek, a tým aj zvyšovanie rizika vzniku zhubného ochorenia kože.

"Tieto skutočnosti je potrebné si uvedomiť, pretože UV zložka slnečného žiarenia má aj negatívne účinky. Čím je vlnová dĺžka UV žiarenia dlhšia, tým sa dostáva hlbšie do kože, ktorú môže poškodzovať. Pretože koža má obmedzenú schopnosť regenerácie, môže sa stať, že niektoré bunky ostanú trvale poškodené bez možnosti regenerácie," upozornila odborníčka s tým, že koža detí je tenšia a vyvíja sa imunitne i štrukturálne, preto je nárazové a niekoľkonásobné spálenie pokožky v detstve a mladom veku veľmi rizikové.