Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Opera Štátneho divadla Košice premiéruje Mozartovu Čarovnú flautu

Na snímke zľava Silvia Ondočková (PAPAGENA) a Martin Kovács (PAPAGENO) počas skúšky pred premiérou novej inscenácie opery W. A. Mozarta Čarovná flauta na javisku Historickej budovy Štátneho divadla Košice v utorok 14. februára 2023. Foto: TASR - Roman Hanc

Najhranejšiu operu na svete pripravil so súborom Opery ŠDKE nemecký režisér Alexander Wiegold, hudobné naštudovanie mal na starosti hosťujúci dirigent Vinicius Kattah.

Košice 14. februára (TASR) – Štátne divadlo v Košiciach (ŠDKE) pripravilo novú inscenáciu obľúbenej opery Wolfganga Amadea Mozarta Čarovná flauta. V premiére ju uvedie v piatok a sobotu (17. a 18. 2.) v historickej budove divadla.

Najhranejšiu operu na svete pripravil so súborom Opery ŠDKE nemecký režisér Alexander Wiegold, hudobné naštudovanie mal na starosti hosťujúci dirigent Vinicius Kattah. Obsadenie novej produkcie prinesie aj niekoľko debutov domácich aj hosťujúcich sólistov.

V postave Kráľovnej noci sa v košickom debute predstaví hosťujúca česká sopranistka Lucia Kaňková, alternuje s ňou mladá Chorvátka Gabriela Hrženjak. Zaujímavé obsadenie prinášajú aj ďalšie postavy – Michal Onufer, Ivan Zvarík a Jozef Benci v postave Sarastra, Maksym Kutsenko a Andrej Vancel v postave Princa Tamina, Veronika Billová a Aneta Hollá v role Paminy, Marek Gurbaľ, Marián Lukáč a Martin Kovács v postave Papagena, či Veronika Bilová a Silvia Ondočko v postave Papageny.



"Som veľmi rád, že sa nám podarilo po troch rokoch priniesť divákom do košického divadla predstavenie, ktoré budeme mať pre rodiny s deťmi. Ale napriek tomu, že je to akoby cesta medzi rozprávkou a mystériom, tak pripravujeme operu, kde sa ľudia môžu zamyslieť a prídu na to, čo je v živote dôležité, je to pravda, láska, dobrý vzťah s rodičom," povedal pre TASR riaditeľ košickej opery Roland Khern Tóth.

Mozartova operná rozprávka zaznie na košickom javisku v premiérovom podaní po štvrtýkrát. Prvýkrát sa tak stalo v sezóne 1948/1949 a dosiaľ naposledy v októbri 2006.

V Čarovnej flaute Mozart a autor libreta Emanuel Schikaneder vytvorili v spojení hudby a textu protichodný svet dobra a zla, vznešeného a ľudového, veselosti a smútku, okázalého divadla i tajomstva. V čase prvého uvedenia v roku 1791 prevládala nádej a eufória z myšlienok slobody a rovnosti, reprezentovaných Veľkou francúzskou revolúciou a osvietenstvom, dnes po 231 rokoch skôr istá dezilúzia a pocit ohrozenia nášho krehkého sveta. "Spoločnou túžbou človeka vtedy aj dnes je hľadanie ideálneho spoločenského poriadku a túžba po láske, slobode a porozumení, ktorá približuje Mozartovo posledné operné dielo rovnako dospelému i mladšiemu divákovi," uviedlo ďalej k dielu košické divadlo.