Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Operáciu Irini by mohlo dočasne posilniť do 11 vojenských policajtov

Na archívnej snímke príslušníci Vojenskej polície SR. Foto: TASR - Michal Svítok

Návrh na dočasné rozšírenie zapojenia SR do operácie predložilo Ministerstvo obrany (MO) SR do medzirezortného pripomienkového konania.

Bratislava 29. júna (TASR) - Vojenskú operáciu EUNAVFOR MED Irini by mohlo od marca 2022 posilniť do 11 príslušníkov Vojenskej polície. Po dobu šiestich mesiacov by mali plniť úlohy zásahového tímu na lodi pôsobiacej v operácii pod vlajkou Spolkovej republiky Nemecko. Návrh na dočasné rozšírenie zapojenia SR do operácie predložilo Ministerstvo obrany (MO) SR do medzirezortného pripomienkového konania.

„Svojím príspevkom SR vyplní chýbajúce vojenské spôsobilosti v operácii a prispeje k jej lepšiemu fungovaniu a napĺňaniu stanoveného mandátu a úloh,“ približuje materiál. Podľa súčasného mandátu môže na veliteľstve operácie pôsobiť do päť príslušníkov Ozbrojených síl SR.

Operácia Irini pôsobí v oblasti pozdĺž východnej časti pobrežia Líbye v medzinárodných vodách. Jej hlavnou úlohou je prispievať k vykonávaniu zbrojného embarga OSN voči Líbyi prostredníctvom vzdušných, satelitných a námorných prostriedkov. Nasadenie prostriedkov Irini má umožniť nielen monitorovanie, ale aj zastavovanie a inšpekcie podozrivých lodí.

Podpornou úlohou operácie Irini je monitorovanie a zhromažďovanie informácií o nedovolenom vývoze ropy z Líbye vrátane surovej ropy a rafinovaných ropných produktov. Prispieť má aj k narušeniu obchodného modelu sietí prevádzačov a obchodníkov s ľuďmi.

Súčasný mandát operácie platí do 31. marca 2023, pričom Politický a bezpečnostný výbor EÚ každé štyri mesiace posudzuje, či jej pôsobenie nespôsobuje nárast počtu migrantov (tzv. migračný pull effect) a na základe toho potvrdzuje pokračovanie operácie.