Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Orbán v Prahe: Globálny pakt OSN o migrácii je chybným dokumentom

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Predseda maďarskej vlády pricestoval na pozvanie českého premiéra Andreja Babiša na oficiálnu návštevu Českej republiky.

Praha/Budapešť 30. novembra (TASR) - Globálny pakt OSN o migrácii je chybným dokumentom, pretože krajiny, ktoré ho podpíšu, vystavujú svojich vlastných občanov vážnym rizikám, povedal v piatok v Prahe maďarský premiér Viktor Orbán.

Predseda maďarskej vlády pricestoval na pozvanie českého premiéra Andreja Babiša na oficiálnu návštevu Českej republiky.

Podľa agentúry MTI Orbán na spoločnej tlačovej konferencii s Babišom povedal, že pakt OSN je založený na princípoch, ktoré neznižujú, ale motivujú ilegálnu migráciu. "Na takýto dokument sa potom v neskorších konkrétnych prípadoch a právnych procesoch bude možné odvolávať sa," vytýkal maďarský premiér.

Orbán zdôraznil, že otázka migrácie je témou, na ktorú sa treba spýtať občanov. "V Európe ľudia buď nedokážu vyjadriť svoj názor, alebo ich názor politickí lídri neberú do úvahy. My v strednej Európe chceme zostať demokratmi," podčiarkol maďarský ministerský predseda s poznámkou, že migrácia testuje demokratický charakter politických systémov.

"Nie je možné, aby v Európe pokračovala ilegálna migrácia. Nie je možné, aby pašeráci určovali, kto bude v Európe pracovať a žiť," reagoval Babiš, ktorý podľa spravodajského servera iDNES.cz Orbána označil za svojho priateľa. Český premiér podotkol, že Česko i Maďarsko odmietajú možnosť prerozdeľovania migrantov.

Do Prahy pricestovali s Orbánom viacerí ministri jeho kabinetu.

Český prezident Miloš Zeman ho prijme na zámku v Lánoch. Zeman avizoval, že sa Orbánovi chystá ospravedlniť za jedno z rozhodnutí sociálnodemokratického ministra zahraničných vecí Tomáša Petříčka. Šéf českej diplomacie totiž nedávno z kruhu českých ambasád, ktoré sú pre Česko kľúčové, vyradil napríklad Taliansko alebo Maďarsko, čo Zeman ostro kritizoval. Vyradenie Turecka a Ukrajiny je však podľa prezidenta v poriadku.

Babiš vyjadril prekvapenie z vyhlásenia ministra zahraničných vecí svojho kabinetu a Orbána uistil, že postoj Česka sa k Maďarsku nezmenil. "Nechcem sa miešať do vnútorných záležitostí Česka. Viem, ako komplikovane funguje koaličné vládnutie. Chceme zostať blízkymi priateľmi a spojencami Českej republiky," povedal maďarský premiér.

Maďarsko je v aktuálnom spore s Moskvou na strane Ukrajiny



Maďarsko stojí na strane Ukrajiny, povedal v piatok v Prahe maďarský premiér Viktor Orbán. Komentoval tak aktuálne vyhrotené vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou, informovala agentúra AP.

"Maďarská pozícia je jasná. Sme proukrajinskou vládou... Zvláštnosť situácie však spočíva v tom, že v Maďarsku je pri moci proukrajinská vláda, zatiaľ čo na Ukrajine je protimaďarská vláda," povedal Orbán po stretnutí s českým premiérom Andrejom Babišom.

Jeho vyjadrenie prišlo v čase, keď sa Budapešť s Kyjevom sporí ohľadom práv maďarskej menšiny na Ukrajine, priblížila ďalej AP. Maďarský premiér však povedal, že jeho stanovisko, respektíve podpora Ukrajiny v aktuálnom ukrajinsko-ruskom spore, sa napriek tomu meniť nebude.

Práve Orbán je pritom v rámci lídrov EÚ považovaný za politika, ktorý má k najlepší vzťah k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, pripomenula AP.

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko v nedeľu v oblasti Kerčského prielivu zajalo tri lode ukrajinských námorných síl spoločne s 24 členmi ich posádok. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi oboma krajinami. V reakcii naň schválil ukrajinský parlament vyhlásenie stanného práva v desiatich oblastiach na hraniciach krajiny.

Moskva doposiaľ odoláva výzvam na prepustenie zadržaných Ukrajincov, pričom ruský prezident Vladimir Putin trvá na tom, že ruské sily mali právo lode skonfiškovať. Porošenko sa o zajatých námorníkoch vyjadril ako o "vojnových zajatcoch" a vyzval Putina, aby ich prepustil. Medzinárodné spoločenstvo by malo podľa neho takéto výzvy podporiť.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach