Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

OZ KOVO: Nemecké varovné štrajky inšpirujú aj slovenské odbory

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Ide o 24-hodinové varovné štrajky, pri ktorých 24 hodín štrajkujú a vytvárajú určitý tlak na zamestnávateľa, ktorý zistil, že keď nedôjde k nejakej zhode, tak sú schopní a ochotní pristúpiť aj k ďalšiemu štrajku.

Bratislava 21. septembra (TASR) – Nemecké "varovné štrajky" by mohli byť inšpiráciou aj pre slovenské odbory. Nepoškodí sa tým ekonomika a zamestnávateľovi dajú najavo podporu daného návrhu. Na piatkovej spoločnej konferencii Odborového zväzu (OZ) KOVO a najväčšieho odborárskeho hnutia v kovopriemysle v Nemecku IG Metall to uviedol predseda OZ KOVO Emil Machyna.

Varovný štrajk použili nemeckí odborári tento rok po prvý raz. "Bol to 24-hodinový varovný štrajk, pri ktorom sme 24 hodín štrajkovali a vytvorili určitý tlak na zamestnávateľa, ktorý zistil, že keď nedôjde k nejakej zhode, tak sme schopní a ochotní pristúpiť aj k ďalšiemu štrajku," priblížil člen predstavenstva IG Metall Wolfgang Lemb. Takéto štrajky sú podľa Machynu niečím, čím sa slovenské odbory budú určite inšpirovať.



Počas tohto štrajku vyjednali odborári v Nemecku zvýšenie miezd o 4,3 % v odvetví a tiež nový model pracovného času, ktorý spočíva v tom, že zamestnanec si môže zvoliť skrátený pracovný čas. "To znamená, že pracuje 28 hodín týždenne počas dvoch rokov, to je jedna možnosť, alebo je tu druhá možnosť, kde má tzv. opciu voľby. V prípade, že sa stará o malé deti alebo o starších členov rodiny, alebo má sťažené pracovné podmienky, si môže vybrať počas roka osem voľných dní navyše k tomu, čo mu už prislúcha," opísal Lemb.



Podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková však skonštatovala, že ide o skrátenie pracovného času so znížením mzdy. "Na Slovensku, ak by sme išli do tejto požiadavky, v tých súčasných podmienkach môžeme žiadať jedine skrátenie pracovného času bez zníženia mzdy," dodala s tým, že skracovanie pracovného času bude určite jednou z tém, ktorými sa odborári budú zaoberať, momentálnou prioritou je však podľa nej zvyšovanie mzdovej úrovne.