Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

OZV: Registrácia do odpadového systému funguje

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Riaditeľ pre vzťahy s verejnosťou Natur-Pack Marek Brinzík hovorí, že okrem registrácie výrobcov funguje v systéme aj ohlasovanie zmien a podávanie ročných hlásení organizácii

Bratislava 13. januára (TASR) - Registrácia výrobcov cez Informačný systém odpadového hospodárstva (ISOH) funguje. Zhodli sa na tom organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak a Natur-Pack.

Pri registrácii výrobcov systém podľa riaditeľky oddelenia komunikácie Envi-Pak Kataríny Kretter dobre spolupracuje s obchodným registrom, odkiaľ sa načítavajú dáta a tie nie je potrebné vypĺňať.

Riaditeľ pre vzťahy s verejnosťou Natur-Pack Marek Brinzík hovorí, že okrem registrácie výrobcov funguje v systéme aj ohlasovanie zmien a podávanie ročných hlásení organizácii. "OZV však robia ďalšie reporty, ako napríklad štvrťročné správy o činnosti alebo ohlasovanie údajov z účtovníctva, s ktorými sa zatiaľ v ISOH-u nepočíta," približuje Brinzík.

Kretter hovorí, že systém je však nestabilný, čím sa jeho služby stávajú niekedy nedostupné. Rezervy vníma Envi-Pak pri dátovej komunikácii. Podľa Kretter nefunguje prenos dát medzi systémami na pozadí. Jednotlivé položky sa preto nahrávajú ručne, čo zvyšuje riziko chybovosti, konštatuje.

"Keďže nepoznáme časový harmonogram vývoja a spúšťania jednotlivých funkcionalít, nedá sa posúdiť ďalšie funkcie a ISOH nám slúži výlučne na registráciu výrobcov a zasielanie ročných ohlásení," tvrdí Kretter. Evidencia údajov o tvorbe odpadov, ako je napríklad zber komunálnych odpadov či množstvo zrecyklovaného materiálu, zatiaľ nie sú v ISOH spustené, poukázala.

"To, čo je dôležité z pohľadu obrovského počtu pôvodcov odpadu, t. j. evidenčné a ohlasovacie povinnosti, bolo opätovne odložené na rok 2023," poznamenal Brinzík. Dodal, že zníženie administratívnej záťaže, ktoré je jedným z hlavných cieľov ISOH, bolo zatiaľ pri základnej komunikácii medzi OZV a envirorezortom minimálne.

Do ISOH sa musí zaregistrovať každý výrobca vyhradeného výrobku, a to ešte pred uvedením výrobku na trh. Povinnosť registrácie vyplýva z európskych smerníc. Do systému sa vkladajú dáta od spoločností, ktoré s odpadmi nakladajú. Bude sa vedieť kto, odkiaľ, koľko odpadu zobral a ako s ním naložil. Cieľom ISOH je zníženie administratívnej záťaže subjektov, ktoré spracúvajú odpad.