Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Pakistan tvrdí, že jeho veľvyslancovi v Kábule hrozil atentát

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Predstaviteľ pakistanského veľvyslanectva informoval, že útočník konal sám, keď k budove niekoľkokrát vystrelil.

Kábul 2. decembra (TASR) - Pakistanské veľvyslanectvo v afganskej metropole Kábul bolo v piatok terčom útoku, pri ktorom bol postrelený jeden z ochrankárov. Pakistanský premiér Šabház Šarf tento incident označil za pokus o atentát na šéfa diplomatickej misie a žiada dôkladné vyšetrenie celého prípadu, píše TASR.

Agentúra AFP, ktorá o tom informovala, objasnila, že Pakistan síce oficiálne neuznáva súčasnú afganskú vládu fundamentalistického hnutia Taliban, ale svoje veľvyslanectvo tam ponechal otvorené, aj po tom, ako sa radikálni islamisti vlani v auguste v krajine chopili moci.

Predstaviteľ pakistanského veľvyslanectva informoval, že útočník konal sám, keď k budove niekoľkokrát vystrelil. Uviedol tiež, že "veľvyslanec a všetci ostatní zamestnanci sú v bezpečí". Z preventívnych dôvodov však nateraz neopúšťajú budovu veľvyslanectva.

Hovorca afganského ministerstva zahraničných vecí uviedol, že vedenie krajiny útok ostro odsudzuje a nedopustí ohrozovanie bezpečnosti diplomatických misií v Kábule. Avizoval, že afganské bezpečnostné zložky tento incident vyšetria a páchateľov potrestajú podľa zákona.

K útoku došlo len niekoľko dní po tom, ako Kábul navštívila pakistanská ministerka zahraničných vecí Hiná Rabbáníová Charová, ktorá absolvovala rokovania s predstaviteľmi vlády Talibanu.

Vzťahy Pakistanu s Talibanom sú komplikované, pričom Islamabad je dlhodobo obviňovaný z podpory islamistov, aj keď po útokoch na USA z 11. septembra 2001 podporil inváziu spojencov do Afganistanu.