Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Palestínčania z Gazy vyslali do Izraela ďalšie zápalné balóny

Palestínski demonštranti utekajú pred izraelskými vojakmi počas protestov v pásme Gaza na hraniciach s Izraelom. Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za tento čin sa prihlásila doteraz neznáma skupina Waíd at-Tahrír (Prísľub oslobodenia).

Gaza 9. augusta (TASR) - Maskovaní Palestínčania vypustili v nedeľu večer z pásma Gazy smerom na územie Izraela niekoľko zápalných balónov. S odvolaním sa na očitých svedkov o tom informovala agentúra DPA.

K zodpovednosti za tento čin sa prihlásila doteraz neznáma skupina Waíd at-Tahrír (Prísľub oslobodenia). V letáku, ktorý sa v súvislosti s jej činom objavil, sa bez bližšieho spresnenia uvádza, že vyslanie zápalných balónov je čiastočne pomstou za opatrenia Izraela proti "nevinným ženám" na Západnom brehu, palestínskych väzňom a mešite al-Aksá v Jeruzaleme.

Izrael sa zmocnila pásma Gazy v šesťdňovej vojne v roku 1967. V roku 2005 však odtiaľ jednostranne stiahol svoju armádu a evakuoval aj svoje osady. Izrael však často uzatvára tamojšie hraničné priechody v reakcii na raketovú paľbu alebo iné násilnosti pozdĺž hranice.

Posledný veľký konflikt medzi Izraelom a radikálnym islamistickým hnutím Hamas, ktoré de facto ovláda pobrežnú enklávu, sa odohral v roku 2014. Odvtedy občas dôjde k ozbrojeným potýčkam, a to aj napriek neformálnemu prímeriu medzi Hamasom a Izraelom, ktoré sprostredkoval Egypt.

Šarkany a héliom naplnené balóny so zápalnými alebo výbušnými predmetmi vypúšťajú radikáli z radov palestínskych Arabov nad územie Izraela, aby tam požiarmi ničili úrodu na poliach či lesné porasty. Izraelská armáda sa tieto balóny snaží zneškodňovať za pomoci dronov určených na civilné využitie - multikoptér.

Túto taktiku začali Palestínčania znovu využívať pred dvoma rokmi v čase násilných protestov v blízkosti hraničných plotov, ktoré oddeľujú Gazu od Izraela.

Palestínčania s touto taktikou na istý čas skoncovali pred niekoľkými mesiacmi - zrejme aby dali priestor Izraelu a Hamasu priestor na uplatnenie spomínaného neformálneho prímeria.