Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Pandémia covidu má vážne dôsledky pre boj proti HIV

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa UNAIDS ľuďom nakazeným vírusom HIV hrozí dvakrát väčšie riziko smrti na ochorenie COVID-19 v porovnaní s bežným obyvateľstvom.

Kapské Mesto 26. novembra (TASR) - Pandémia koronavírusu má dramatické dôsledky na boj s HIV, pretože sa od liečby tejto infekcie odkláňajú ľudské a finančné zdroje, oslabujú sa programy prevencie a narušuje sa zásobovanie potrebami. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra DPA.

Boj proti HIV a AIDS však napredoval po celom svete príliš pomaly aj pred vypuknutím pandémie koronavírusu, uviedli v piatok na tlačovej konferencii Spoločný program OSN pre boj proti HIV/AIDS (UNAIDS) a ďalšie humanitárne organizácie.

Podľa UNAIDS ľuďom nakazeným vírusom HIV hrozí dvakrát väčšie riziko smrti na ochorenie COVID-19 v porovnaní s bežným obyvateľstvom. Väčšina ľudí žijúcich s HIV pritom stále nemá prístup k vakcínam proti koronavírusu.

Dve tretiny všetkých ľudí s HIV žijú v subsaharskej Afrike, kde do polovice roka dostali aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu iba tri percentá obyvateľov.

"COVID-19 je najväčšia prekážka v boji proti HIV," povedal Peter Sands, výkonný riaditeľ Globálneho fondu na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii.

Podľa globálneho fondu testovanie na HIV kleslo o 22 percent, čo brzdí úspech programov na liečbu HIV vo väčšine krajín, a počet ľudí s HIV, zachytených preventívnymi programami a službami, klesol o 11 percent.

Pandémia mala takisto "zničujúci" vplyv na boj proti tuberkulóze. V roku 2020 počet ľudí liečených na tuberkulózu odolnú voči liekom v krajinách, kde investuje globálny fond, klesol o 19 percent.

Podľa údajov OSN sa po celom svete nakazilo vírusom HIV približne 80 miliónov ľudí a 36,3 milióna ľudí zomrelo. Štatistika platí pre obdobie od roku 1981, keď sa objavili prvé prípady AIDS.