Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Pápež František odsúdil násilie a vyzval na ukončenie vojny v Jemene

Pápež František, archív na snímka. Foto: TASR/AP

František pricestoval do SAE v nedeľu a pobudne tam tri dni, počas ktorých odslúži omšu pod holým nebom pre 135.000 katolíkov.

Abú Zabí 4. februára (TASR) - Pápež František v pondelok počas medzináboženského stretnutia s členmi moslimskej rady starších v Spojených arabských emirátoch (SAE) odmietol "nenávisť a násilie" páchané v mene Boha. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Pápež, ktorý sa v metropole Abú Zabí stretol s celosvetovo najvyššie postaveným sunnitským duchovným, vyhlásil, že "každá forma násilia sa musí bez zaváhania odsúdiť" a "žiadne násilie nemožno ospravedlniť v mene náboženstva".

František pricestoval do SAE v nedeľu a pobudne tam tri dni, počas ktorých odslúži omšu pod holým nebom pre 135.000 katolíkov. Ide o vôbec prvú návštevu hlavy katolíckej cirkvi na Arabskom polostrove s moslimskou väčšinou.

Pápež na stretnutí s Ahmadom Muhammadom Tajjibom, veľkým imámom káhirskej mešity al-Azhar, najprestížnejšieho strediska sunnitského islamského učenia v Egypte, vyzval na "plné uznanie" práv ľudí všetkých vierovyznaní na Blízkom východe.

Náboženská sloboda "sa neobmedzuje len na slobodu uctievania, ale vníma ďalších ľudí ako skutočných bratov a sestry", vyhlásil František.

"Teším sa na spoločnosť, kde budú mať ľudia rôznych vierovyznaní rovnaké občianske práva a kde bude toto právo odňaté iba v prípade násilia v akejkoľvek forme," povedal pápež na medzináboženskom stretnutí v Abú Zabí.

František zároveň vyzval na ukončenie vojny v Jemene, kde SAE zohrávajú kľúčovú úlohu. "Ľudské bratstvo si od nás ako zástupcov svetových náboženstiev vyžaduje povinnosť odmietnuť každý náznak súhlasu so slovom vojna. Mám na mysli konkrétne Jemen, Sýriu, Irak a Líbyu," prízvukoval pápež.

Spojené arabské emiráty a susedná Saudská Arábia sú kľúčovými spojencami jemenskej vlády, ktorá je v zovretí vojny proti Iránom podporovaným povstalcom. Konflikt medzičasom dostal Jemen až na pokraj hladomoru. Organizácia Spojených národov označuje Jemen za dejisko aktuálne najväčšej humanitárnej krízy na svete.

SAE vyhlásili rok 2019 za svoj "rok tolerancie", avšak skupiny bojujúce za ľudské práva kritizujú túto krajinu ohľadom jej úlohy v Jemene, kde od vypuknutia bojov v roku 2015 zahynulo už odhadovaných 10.000 ľudí.

Ľudskoprávne skupiny vyzvali pápeža, aby počas svojej návštevy SAE otvoril aj problematiku miestneho aktivistu Ahmada Mansúra, ktorý si odpykáva desaťročný trest, pripomína AFP.

Moslimovia tvoria takmer štyri pätiny obyvateľstva SAE, avšak krajina je podľa Apoštolského vikariátu Južnej Arábie domovom aj pre približne milión katolíkov. Zhruba 65 percent populácie SAE tvoria migranti z ázijských krajín.