Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Päť amerických leteckých spoločností sa dohodlo na podmienkach úverov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Letecké spoločnosti na celom svete museli pre pandémiu uzemniť lietadlá a stále čelia prudkému zníženiu dopytu po cestovaní.

Washington 2. júla (TASR) - Päť amerických leteckých spoločností uzavrelo dohodu s ministerstvom financií (MF) o podmienkach čerpania federálnych úverov na zmiernenie problémov, ktoré im spôsobili cestovné obmedzenia pre pandémiu nového koronavírusu.

Letecké spoločnosti na celom svete museli pre pandémiu uzemniť lietadlá a stále čelia prudkému zníženiu dopytu po cestovaní. American Airlines, Frontier Airlines, Hawaiian Airlines, SkyWest Airlines a Spirit Airlines podpísali memorandum o porozumení týkajúce sa podmienok pôžičiek, uviedlo vo štvrtok ministerstvo financií USA. Pôžičky budú v miliardách dolárov.

„Rozhovory s ďalšími leteckými spoločnosťami pokračujú a očakávame čo najskoršie dokončenie dohôd,“ povedal minister financií Steven Mnuchin. Dodal, že dohoda o pôžičkách umožní ministerstvu financií „poskytnúť tak potrebnú finančnú pomoc a zároveň zabezpečiť primeranú kompenzáciu pre daňových poplatníkov“. Letecké spoločnosti využívajú aj ďalšie granty a úverové programy.

Americké letecké spoločnosti, ktoré v dôsledku nového koronavírusu vykázali straty, prvé po rokoch ziskov, mohli požiadať o podiel z federálneho balíka úverov v celkovej výške 25 miliárd USD (22,15 miliardy eur), ktorý bol pre ne vyčlenený v marci na základe zákona CARES.

Ministerstvo financií nezverejnilo konkrétne sumy ani podmienky pôžičiek vrátane záruk a kompenzácií daňovníkom. Šéfovia niektorých aerolínií však naznačili, akú sumu očakávajú. Napríklad generálny riaditeľ American Airlines Doug Parker povedal zamestnancom, že v 3. štvrťroku očakáva dokončenie dohody o pôžičke vo výške 4,75 miliardy USD.

Americké letecké spoločnosti začali už na jar dostávať časti z 25-miliardového balíka, aby udržali pracovné miesta do 30. septembra. Odborové zväzy v leteckej doprave chcú, aby sa tento program predĺžil do marca budúceho roka.

(1 EUR = 1,1286 USD)