Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Peskov: Ruskí pohraničníci konali v súlade s plánom na ochranu hranice

Hovorca ruského prezidenta Vladimíra Putina Dmitrij Peskov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok vyzval Rusko, aby okamžite vydalo ukrajinských námorníkov i lode.

Moskva 26. novembra (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo v pondelok rozhodný protest v súvislosti s "hrubým porušovaním pravidiel slobodnej plavby v Čiernom mori", ktorého sa cez víkend podľa Moskvy dopustili lode ukrajinských námorných síl. Uvádza sa to vo vyhlásení zverejnenom na webe ruského rezortu diplomacie, o ktorom informovala agentúra RIA Novosti.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení vyjadruje rozhodný protest v súvislosti s hrubým porušením svojho práva na slobodný pohyb lodí v pobrežných vodách Ruskej federácie v oblasti Čierneho mora.

V dokumente tiež informuje, že Rusko požiadalo o mimoriadne zvolania zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN, aby prerokovala súčasnú situáciu.

Ruská federálna bezpečnostná služba (FSB) v noci na pondelok informovala, že plavidlá ukrajinských námorných síl Berďansk, Nikopol a Jany Kapu v nedeľu narušili ruskú hranicu, nereagovali na výzvy sprevádzajúcich plavidiel pohraničnej služby FSB a Čiernomorskej flotily a dopustili sa nebezpečného menévrovania. Posádky i lode boli zadržané.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok na otázku, či zadržaní ukrajinskí námorníci sú vojnovými zajatcami Ruska, uviedol, že na ňu nevie odpovedať, ale upozornil, že narušitelia štátnej hranice budú stíhaní podľa zákona.

Dodal, že o osude posádok ukrajinských lodí nemá informácie. Zdôraznil, že ruskí pohraničníci konali v súlade s príslušným akčným plánom vypracovaným pre prípady nutnosti ochrany štátnych hraníc.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok vyzval Rusko, aby okamžite vydalo ukrajinských námorníkov i lode. Túto jeho žiadosť podporili aj viacerí západní štátnici.

Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú zo zodpovednosti za incident, ktorý rovnako zhodne označujú za provokáciu druhej strany.