Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Popoludňajšia mimoriadna schôdza venovaná odvolávaniu R. Sulíka nebude

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík. Foto: TASR - Dano Veselský

O vyslovení nedôvery ministrovi hospodárstva zákonodarcovia diskutujú od utorka rána.

Bratislava 26. októbra (TASR) – Mimoriadna 49. schôdza venovaná odvolávaniu ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) v utorok o 14.00 h nebude. Poslanci podpísaní pod návrhom svoje podpisy stiahli. Jeden z predkladateľov, predseda Smeru-SD Robert Fico, to odôvodnil tým, že rokovanie o vyslovení nedôvery Sulíkovi už bolo otvorené v rámci riadnej schôdze.

O vyslovení nedôvery ministrovi hospodárstva zákonodarcovia diskutujú od utorka rána. Do rozpravy je ešte písomne prihlásených sedem poslancov. Následne budú mať možnosť prihlásiť sa aj ústne.

"Doterajšie verejné vyhlásenia a praktická nečinnosť p. Sulíka ako ministra hospodárstva SR potvrdzujú absolútnu nespôsobilosť p. Sulíka na výkon tejto mimoriadne dôležitej exekutívnej funkcie," konštatujú poslanci v odôvodnení návrhu.

Namietajú napríklad situáciu okolo rastu cien energií, kde Sulík podľa predkladateľov nepredstavil jediné "racionálne" riešenie. Nezvládol podľa nich ani prípravu a otvorenie slovenského pavilónu na svetovej výstave Expo.

Sulík neočakáva odvolanie, niektorí koaliční poslanci sa možno zdržia


Niektorí koaliční poslanci sa možno podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) počas hlasovania pri jeho odvolávaní zdržia. Sulík pokračoval, že neočakáva, že bude odvolaný.

"Poprosil som šéfa poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša, aby som mohol prísť na klub. Tam som strávil vyše dvoch hodín, odpovedal som im na všetky otázky, ktoré mali. Mnohé veci sme si vydiskutovali. Možno sa väčšina poslancov OĽANO zdrží, s tým budem musieť žiť," povedal Sulík. Taktiež bol v klube Sme rodina. "Uvidím, ako budú hlasovať," dodal.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) sa minulý týždeň vyjadril, že Sulík má podporu hnutia. "Minister hospodárstva má našu 100-percentnú podporu a určite ho podporíme," konštatoval Kollár. Aj koaličná strana Za ľudí už avizovala, že odvolanie Sulíka nepodporí.

Sulík podáva na R. Fica trestné oznámenie pre výroky o kokaíne


Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) podáva trestné oznámenie na lídra opozičnej strany Smer-SD Roberta Fica pre výroky o kokaíne. Vyhlásil to v utorok v rozprave k návrhu na jeho odvolanie v pléne parlamentu. Zároveň skonštatoval, že všetky školy vyštudoval poctivo a prisľúbil, že prinesie maturitné vysvedčenie. Dodal tiež, že na ranč si zobral úver a stál ho približne toľko ako lepší bratislavský byt. Dôvody na jeho odvolanie považuje za smiešne.

Fico podľa Sulíka v relácii povedal, že "kokaín a SaS, to je ako jedna rovnica". Dodal, že obaja o sebe hovoria veci, ktoré sa tomu druhému nepáčia. Rozdiel je však podľa ministra v tom, že Fico klame a on hovorí pravdu. "Ja som v živote kokaín nebral, nikdy v živote som sa toho nedotkol," ubezpečil minister.



Zároveň zdôraznil, že žije čestný život, nie "fejkový". Fico totiž naznačil, že Sulík sfalšoval maturitné vysvedčenie. Minister potvrdil, že keď doreční, pôjde zobrať svoje vysvedčenie aj s úradným prekladom. "Tu ste teda naozaj šliapli vedľa," podotkol.

Priblížil aj skutočnosti okolo nadobudnutia ranča v Austrálii. Ozrejmil, že ho kúpil v roku 2019 spolu s ďalšími dvoma fyzickými osobami nepriamo cez spoločnosť. Preto samotný objekt nemožno nájsť v jeho majetkovom priznaní. Má však podiel v obchodnej spoločnosti, ktorá takúto nehnuteľnosť vlastní. Osoby, s ktorými ranč vlastní, menovať nechcel, pretože sú to verejnosti neznáme osoby.

"Ja som si zobral úver, ja som založil dva byty, ktoré mi v Bratislave patria," opísal Sulík s tým, že úver je dohľadateľný. Podľa vlastných slov tak vie zdokladovať nielen ranč, ale celý svoj život. V prípade ranču ide podľa neho o sumu na úrovni lepšieho bratislavského bytu. Jeho plán je tráviť tam zimné mesiace.

Podľa predkladateľov návrhu na jeho odvolanie nepredstavil Sulík jediné racionálne riešenie, ten to odmieta. Spomenul napríklad zavedenie transparentnej regulácie prirodzených monopolov v energetike, prijatie novely zákona o kritickej infraštruktúre, novely atómového zákona či opatrenia na to, aby dostali Mochovce do funkčného stavu.



Uistil tiež, že plynu je dostatok. Pri elektrine bude podľa neho nárast 3 - 4 eurá mesačne. "To ma mrzí, nevieme viac urobiť," dodal s tým, že dôležité sú pevné pracovné miesta. Zvýšené náklady priemyslu sa podľa neho vláda snaží kompenzovať. Podáva zároveň trestné oznámenie na manažérov Slovakia Energy. "To, čo oni urobili, nebolo len nekorektné a nemorálne, bolo to aj protizákonné," vyhlásil. Spomenul tiež zavádzanie pásmovej tarify za prevádzkovanie systému (TPS).

R. Fico: Chcem požiadať pána ministra, aby predložil maturitné vysvedčenie

Na archívnej snímke poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD).
Foto: TASR – Jaroslav Novák

Líder opozičnej strany Smer-SD Robert Fico žiada ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) aby predložil maturitné vysvedčenie. "Máme informácie, že ste sfalšovali maturitné vysvedčenie," povedal Fico v rámci rozpravy v pléne Národnej rady (NR) SR počas rokovania o vyslovení nedôvery ministrovi hospodárstva.

Okrem toho žiada Sulíka, aby uviedol, kto sú dvaja ďalší spoluvlastníci ranču v Austrálii, ktorého časť Sulík vlastní. "Predtým, ako budeme pokračovať, chceme vedieť, aký to je ranč, aký je veľký, koľko to stálo. Je neuveriteľné, že používate Slovensko ako nejakú hračku. Keď sa vám tu páči, tak ste tu, a potom chcete zdrhnúť do Austrálie a na nejaké Slovensko sa vykašľať. Žiadam vás o poskytnutie týchto informácií, v opačnom prípade táto schôdza nemá význam," dodal Fico.



Do rozpravy sa prihlásili písomne siedmi poslanci. Návrhom na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva Sulíkovi odštartovalo plénum NR SR piaty rokovací deň 48. schôdze.