Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

ANALYTIČKA: Po raketovej skúške má karty v rukách Severná Kórea

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Riaditeľka Inštitútu ázijských štúdií Lucia Husenicová pripustila, že existuje veľmi málo možností, ktoré by dokázali prinútiť KĽDR k tomu, aby prestala s rozvojom raketového programu.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Uskutočnenie poslednej skúšky novej balistickej rakety Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) koncom novembra nebolo prekvapením. Myslí si to riaditeľka Inštitútu ázijských štúdií Lucia Husenicová.

"Potvrdzuje to, že Severná Kórea naďalej vyvíja svoj raketový program a snaží sa získavať stále dokonalejšie rakety, v tomto prípade, čo sa týka dĺžky doletu,"
uviedla pre TASR s tým, že ide o dlhodobú politickú líniu krajiny.

Pripustila, že existuje už veľmi málo možností, ktoré by dokázali prinútiť KĽDR k tomu, aby prestala s rozvojom raketového programu.

Podľa analytičky má v súčasnosti "karty v rukách" Severná Kórea a pri hľadaní riešenia tejto situácie "chýba spoločná koordinácia aktérov". Na súčasnú situáciu po raketovej skúške odznelo podľa nej už mnoho odmietavých reakcií, no KĽDR na tieto ohlasy nereaguje. Vyzerá to podľa nej tak, že chce vo vývoji balistických striel naďalej pokračovať.

Ako ďalej Husenicová uviedla, je známe, že USA neodmieta vojenské riešenie tejto otázky, avšak je veľmi ťažké určiť, kde by bolo dobré zaútočiť, aby bol severokórejský potenciál reálne oslabený.

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) 28. novembra oznámila, že uskutočnila úspešnú skúšku novej medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong 15, ktorá je podľa nej schopná zasiahnuť celé vnútrozemie Spojených štátov.

Americký prezident Donald Trump a jeho juhokórejský náprotivok Mun Če-in sa zhodli v názore, že najnovšia skúška balistickej rakety KĽDR predstavuje závažnú hrozbu nielen pre Južnú Kóreu a Spojené štáty, ale pre celý svet.