Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Pod južným svahom Nízkych Tatier otvorili interaktívny náučný chodník

Na snímke lesnícky náučný chodník v Starých Horách, ktoré ležia na území národných parkov Veľká Fatra a Nízke Tatry, archívne foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Chodník je zároveň druhou etapou Náučného chodníka Tále, ktorý s pomocou BBSK začala rekonštruovať OOCR Región Horehronie už v roku 2018.

Tále 10. septembra (TASR) – Interaktívny náučný chodník na Táľoch, zameraný na prezentáciu prírodného bohatstva Nízkych Tatier, otvoril vo štvrtok predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter spoločne s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie.

Náučný chodník plní niekoľko funkcií. Popri predtým chýbajúcej infraštruktúre hlavne pre peších turistov a cyklistov v najfrekventovanejšej lokalite regiónu Horehronie pod južnými svahmi Nízkych Tatier je doplnený o náučné interaktívne prvky s tematikou nízkotatranskej fauny a flóry.

"Príroda a obrovské množstvo neobjavených lokalít tvoria potenciál, ktorý sa stáva jedným z kľúčových pilierov ekonomiky celého nášho kraja. Už dnes realizujeme desiatky projektov a aktivít, ktorých cieľom je zatraktívniť jednotlivé lokality, pritiahnuť ľudí a prispieť tak k rozvoju všetkých kútov nášho kraja. Som rád, že k nim pribudol tento náučný chodník, kde sa návštevníci dozvedia zaujímavé informácie o našom prírodnom bohatstve," konštatoval Lunter.

Chodník je zároveň druhou etapou Náučného chodníka Tále, ktorý s pomocou BBSK začala rekonštruovať OOCR Región Horehronie už v roku 2018. Chodník s dĺžkou takmer dva kilometre prepája rekreačnú oblasť Tále medzi vodnou nádržou, lyžiarskym strediskom, golfovým areálom a ubytovacími zariadeniami či penziónom a kúriou. Víziou je prepojenie až do obce Bystrá, kde má nadväzovať na nový cyklochodník.

Náklady na náučný chodník Tále v objeme takmer 40.000 eur pokryl až do výšky 80 percent príspevok z BBSK prostredníctvom rozvojového zámeru OOCR. Okrem zemných prác je obohatený o náučné tabule a interaktívne lesné hracie prvky či oddychové miesta s lavičkami, ktoré vysústružil miestny rezbár s prvkami nízkotatranských symbolov prírody.

"Sme radi, že vďaka finančnej podpore BBSK v regióne Horehronie pribúdajú každý rok nové turistické atrakcie a potrebná infraštruktúra v najfrekventovanejších turistických častiach regiónu," zdôraznil Ľuboš Ďurinďák, predseda predstavenstva OOCR Región Horehronie.