Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Podnikom vyplatili dotácie na energie vo výške takmer 107 miliónov eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Kompenzácie štát vyplatil za mesiace august a september vo výške 80 % z ceny silovej elektriny alebo plynu nad stanoveným stropom 199 eur a 99 eur za megawatthodinu.

Bratislava 2. januára (TASR) – O kompenzácie vysokých cien energií za august a september minulého roka požiadalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR 19.280 firiem. Rezort hospodárstva im v závere roka vyplatil spolu 106,9 milióna eur, uviedla pre TASR hovorkyňa MH Mária Pavlusík. Z finančného balíka vyčleneného na túto pomoc tak rezort vyčerpal necelú tretinu.

Výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na pokrytie zvýšených nákladov na plyn a elektrinu vyhlásil rezort začiatkom decembra a vyčlenil na túto pomoc 360 miliónov eur. "Po štatistickom vyhodnotení žiadostí o dotácie na energie MH SR eviduje celkový počet 19.280 žiadostí v celkovej hodnote 106,96 milióna eur," spresnila hovorkyňa.

Kompenzácie štát vyplatil za mesiace august a september vo výške 80 % z ceny silovej elektriny alebo plynu nad stanoveným stropom 199 eur a 99 eur za megawatthodinu. Dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman nebol po prvých dňoch od vyhlásenia výzvy spokojný so záujmom podnikov a inštitúcií o túto pomoc. Po piatich dňoch o ňu totiž požiadalo iba niekoľko sto firiem. Pomoc bola naviazaná na zdroje zo štátneho rozpočtu na rok 2022 a firmy preto mohli žiadosti podávať iba do 22. decembra.