Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Polícia v Hongkongu pred výročím masakra z roku 1989 zadržala umelcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Polícia zadržala známu umelkyňu Čchan Mej-tchun a aj mladý pár držiaci v rukách biele chryzantémy, ktoré zvyčajne symbolizujú stratu a smútok.

Hongkong 3. júna (TASR) - Polícia v Hongkongu v sobotu, v predvečer výročia krvavého potlačenia prodemokratických protestov v Pekingu z roku 1989, zadržala najmenej dvoch umelcov. Informovala o tom agentúra AFP, od ktorej TASR správu prevzala.

Na rušnej ulici v obchodnej štvrti Causeway Ba umelec San-mu Čchen opakovane skandoval heslo "Nezabudnite na 4. jún! Hongkončania, nebojte sa ich!" Policajt naňho kričal, aby "prestal robiť poburujúce činy" a následne ho odviedli do policajného autobusu.

Polícia zadržala aj ďalšiu známu umelkyňu Čchan Mej-tchun a aj mladý pár držiaci v rukách biele chryzantémy, ktoré zvyčajne symbolizujú stratu a smútok. Hongkonská polícia na žiadosť AFP o komentár zatiaľ nereagovala.

Po celé desaťročia bola osobitná administratívna oblasť Hongkong jediným miestom v Číne, kde sa tolerovalo pripomínanie si obetí udalostí z pekinského Námestia nebeského pokoja (Tchien-an-men). Zmena nastala v roku 2019, keď miestne úrady po mesiacoch hromadných protestov proti rastúcemu vplyvu Pekingu začali proti kritikom postupovať čoraz tvrdšie.

V júli 2020 nadobudol v Hongkongu účinnosť zákon, umožňujúci ústredným čínskym úradom rázne zakročiť proti všetkým aktivitám, o ktorých sa Peking domnieva, že ohrozujú bezpečnosť Číny. Viacerí vodcovia opozície boli odvtedy zatknutí alebo odišli do exilu.