Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Poľsko žiada EÚ o peniaze na starostlivosť o ukrajinských utečencov

Na archívnej snímke z 5. apríla 2022 ľudia utekajúci pred vojenským konfliktom na Ukrajine čakajú v rade na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode Medyka na hraniciach s Poľskom. Foto: TASR/AP

Turecko dostalo počas poslednej utečeneckej vlny miliardovú podporu, a takú si zaslúži teraz aj Poľsko, tvrdí Morawiecki.

Berlín 28. apríla (TASR) - Poľsko požiadalo Európsku úniu o finančné prostriedky na starostlivosť o milióny vojnových utečencov zo susednej Ukrajiny.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorého v noci na štvrtok citovala tlačová agentúra DPA, pre nemecké médiá uviedol, že jeho krajina sa stará o zranených vojakov z Ukrajiny a otvorila svoju náruč pre 2,5 milióna utečencov.

Dodal, že Poľsko potrebuje peniaze na zvládnutie tohto úsilia, ale EÚ doteraz "neposkytla ani cent". Turecko dostalo počas poslednej utečeneckej vlny miliardovú podporu, a takú si zaslúži teraz aj Poľsko, tvrdí Morawiecki.

Premiér zároveň vyjadril rozhorčenie nad bývalým nemeckým kancelárom Gerhardom Schröderom, ktorý čelí ostrej kritike za to, že sa po tom, ako Moskva rozpútala na Ukrajine vojenskú agresiu, nevzdal svojich funkcií v ruských energetických spoločnostiach.

Na otázku novinárov, či by ešte Schröderovi podal ruku, Morawiecki odpovedal: "Nie, určite nie."

V súvislosti s problematikou závislosti Európy od ruského plynu poľský premiér poznamenal, že Varšava opakovane varovala Berlín pred plynovodmi z Ruska. Podľa jeho slov však tieto naliehavé prosby zostali bez povšimnutia.

Poliaci si nikdy nerobili ilúzie o politike Kremľa a jej dôsledkoch, tvrdí Morawiecki, ale "lepšie neskoro ako nikdy", dodal podľa DPA poľský ministerský predseda.