Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Poslanci NRSR schválili návrh na zriadenie Fondu na podporu športu

Na snímke NR SR Foto: TASR Jakub Kotian

Podľa predkladateľov sa spomínaným návrhom napĺňa programové vyhlásenie vlády.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Návrh na zriadenie Fondu na podporu športu v stredu schválili poslanci Národnej rady SR. Cieľom novelizácie zákona o športe je vytvorenie inštitúcie zabezpečujúcej efektívnu podporu a rozvoj športu mládeže, vrcholového športu, športovej reprezentácie SR, športu pre všetkých, ale aj pre zdravotne znevýhodnených ľudí. Novú legislatívu predložili poslanci Dušan Tittel, Tibor Jančula (obaja SNS), Irén Sárközy (Most-Híd) a Martin Glváč (Smer-SD).

Podľa predkladateľov sa spomínaným návrhom napĺňa programové vyhlásenie vlády. Vláda podľa neho zriadi verejnoprávny Fond na podporu športu ako nástroj na centralizáciu zdrojov a kontrolu financovania športu na centrálnej úrovni. "Zriadenie Fondu na podporu športu je ďalším krokom, ktorý významným spôsobom reflektuje na autonómiu v športe," uviedli predkladatelia.

Návrh podľa ich slov kopíruje vzor fondu na podporu umenia, so zohľadnením niektorých špecifík športu ako oblasti, ktorej význam je zdôraznený nielen existenciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ale i vytvorením osobitnej pozície štátneho tajomníka pre šport.

Najvyšším, výkonným a štatutárnym orgánom fondu má byť správna rada zložená z 11 členov. Kontrolným orgánom fondu má byť päťčlenná dozorná rada. Fond bude mať aj odborné komisie, ktoré budú posudzovať predložené projekty a predkladať návrhy na ich financovanie. Fond môže poskytnúť podporu prostredníctvom príspevku na projekt alebo príspevku na športový poukaz na základe schváleného projektu, ktorého účelom je podpora športu mládeže.

Keďže návrh zákona predpokladá vytvorenie správnej a dozornej rady do 30. novembra 2019, už v tomto roku by malo ministerstvo školstva vyčleniť na zabezpečenie prevádzky fondu príspevok vo výške 200.000 eur. Následne návrh predpokladá, že rezort školstva poskytne fondu každoročne príspevok najmenej vo výške 20.000.000 eur. Fond by mal sídliť v Bratislave.

"Museli sme si obhájiť 20.000.000 eur, pripravili sme na to materiál. Myslím si, že sme veľmi korektne vstúpili do diskusie s koalíciou, snažili sme sa presviedčať aj opozíciu. Osobne ma teší, že 97 hlasov bolo za, 0 proti a 45 sa zdržalo hlasovania. Beriem to ako výraznú podporu aj zo strany opozície, ak bolo 0 proti, je to víťazstvo na našej strane. Stále tvrdím, že šport nikomu neubližuje, práve naopak. Chceme dostať prevenciu z nemocníc na športoviská, znížiť nadmernú konzumáciu liekov a rozpohybovať deti. Na to potrebujeme peniaze a verím, že ako je úspešný fond na podporu kultúry, tak sa nám podarí vdýchnuť život aj do Fondu na podporu športu," povedal štátny tajomník pre šport Jozef Gönci.

Návrh prináša aj úpravu bezúhonnosti športových odborníkov, názvu a symboliky Slovenského olympijského a športového výboru či vzdelávania v oblasti boja proti dopingu. Okrem toho aj postupu pri dočasnom pozastavení spôsobilosti prijímateľa verejných prostriedkov a pri strate spôsobilosti prijímateľa verejných prostriedkov.

Upravuje sa tiež zákon o príspevku športovému reprezentantovi, podľa novely bude mať naň nárok aj medailista z majstrovstiev sveta či majstrovstiev Európy v disciplíne, ktorá v danom čase nebola v programe olympijských, paralympijských alebo deaflympijských hier.

Poslankyňa Eva Smolíková (SNS) v tejto súvislosti poukázala na to, že legislatívne úpravy odstraňujú istú krivdu z minulosti. "Pociťovali sme, že taká maličká neprávosť bola na nich páchané a som rada, že sa nám to dnes podarilo vyriešiť," doplnila.