Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Poslanci pokračujú v rokovaní o odvolaní ministra vnútra Mikulca

Na snímke rokovacia sála Národnej rady počas 58. schôdze Národnej rady SR 22. februára 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Mimoriadne rokovanie o odvolávaní inicioval Smer-SD s podporou nezaradených poslancov.

Bratislava 22. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v diskusii k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Prihlásených je ešte viac ako desať rečníkov písomne. O vystúpenie môžu požiadať kedykoľvek členovia vlády i vedenie parlamentu. Po písomne prihlásených rečníkoch sa budú môcť poslanci do diskusie prihlásiť ešte ústne.

Schôdza sa začala v piatok (18. 2.). V diskusii vystúpili opoziční poslanci Robert Fico a Boris Susko (obaja Smer-SD), ale aj líder OĽANO a vicepremiér Igor Matovič, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková i Mikulec.

Mimoriadne rokovanie o odvolávaní inicioval Smer-SD s podporou nezaradených poslancov. Mikulec podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica riadil činnosť obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Šéf strany tvrdí, že minister o tom nielen vedel, ale aj riadil vyšetrovateľov, ktorí "spáchali trestný čin sabotáže, zneužívania právomoci verejného činiteľa, marenia spravodlivosti". Fico hovorí o "organizovanej skupine", ktorej úlohou malo byť "pozatvárať celú opozíciu". Mikulec obvinenia odmieta.

Ministra vnútra okrem OĽANO podporila aj Kolíková. Šéf Sme rodina a parlamentu Boris Kollár povedal, že jeho hnutie sa nebude pridávať k opozícii a nebude odvolávať Mikulca. Dodal však, že voči nemu majú veľa nezodpovedaných otázok, na ktoré čakajú odpovede.

Blanár čítal z uznesenia GP, podľa Takáča mal Mikulec dávno sám odstúpiť


Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD) v pléne NR SR čítal z uznesenia Generálnej prokuratúry (GP) SR v trestnej veci obvinenej skupiny vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Urobil tak počas diskusie k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Kritizoval neúčasť členov vlády v parlamente.

Blanár namietal okrem iného piatkové (18. 2.) vystúpenie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorý predniesol stanovisko vlády. Tvrdí, že sa bál reakcií vo faktických poznámkach, preto chcel na prezentovanie vlastného názoru zneužiť poverenie na prednesenie stanoviska vlády. Kritizoval i vystúpenie šéfky rezortu spravodlivosti Márie Kolíkovej. "Ministerka spravodlivosti prišla obhajovať nespravodlivosť. Takáto je vizitka spravodlivosti na Slovensku," podotkol Blanár s tým, že Kolíková sa chcela zaliečať koalícii potom, ako jej neprešla väčšia časť reformy súdnej mapy.

Kritizoval i postoj prezidentky, ktorá po obžalobe vyšetrovateľov reagovala, hoci šlo o živú vec, a naopak, po výzve a otázkach opozície na názor k uzneseniu generálnej prokuratúry opozícii podľa Blanárových slov odkázala, že sa nebude stretávať k živým veciam.

Podpredseda Smeru-SD Richard Takáč podotkol, že po všetkých podozreniach o aktuálnej situácii v polícii mal Mikulec dávno odstúpiť aj sám. Takáč hovoril najmä o vynucovaní výpovedí v rôznych kauzách a o ďalších praktikách vyšetrovateľov NAKA.

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO).
Foto: TASR - Pavol Zachar


Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) informoval, že na 14.00 h zvoláva poslanecké grémium. Líder Smeru-SD Robert Fico chce, aby sa na ňom zaoberali odsúdením vyjadrovania Matoviča na adresu Blanára. Navrhol tiež, že by sa mal Matovič podpredsedovi parlamentu ospravedlniť za svoje piatkové slová.

Saková: Ministrovi vnútra sa rozpadá jeho rezort pod rukami


Ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO) sa rozpadá jeho rezort pod rukami. Vyhlásila to nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR a exministerka vnútra Denisa Saková počas utorkovej diskusie k pokusu o odvolávanie Mikulca z funkcie. Hovorí o chaose a anarchii. Vládna koalícia sa podľa nej zubami-nechtami drží pri moci a je jej jedno, či jej nominanti zvládajú úlohy. Kritizovala napríklad vysvetlenie rozpustenia vyšetrovacieho tímu Oblúk, ktorého súčasťou boli pracovníci úradu inšpekčnej služby.

Saková pochybuje o úmysloch Mikulca, tvrdí, že jeho práca má tragické výsledky. "Stav a obraz tohto rezortu vo verejnosti a v médiách je asi najtragickejší za posledných 30 rokov a čoraz častejšie sa k tomu pridávajú slová, ako chaos a anarchia," povedala Saková.

Kritiku na Mikulca adresuje na základe zverejnených odposluchov niektorých príslušníkov Policajného zboru získanými policajnou inšpekciou. "Informácie, ktoré z nich odzneli, usvedčili nielen príslušníkov Policajného zboru, ale aj ich prepojenie a komunikáciu s vedením ministerstva vnútra," povedala poslankyňa. Odmieta vysvetlenie koalície, že šlo len o bežnú komunikáciu vyšetrovateľov. "Začali písať vymyslené úradné záznamy," dodala s tým, že sa to dialo pod dozorom prokurátora.

Rozpustenie tímu Oblúk bolo podľa nej zahalené zaujímavým rúškom tajomstva. Šéf polície Štefan Hamran podľa nej povedal, že za rozhodnutím sú slabé kapacity na inšpekcii, namiesto toho, aby toto rozhodnutie riadne odôvodnil.

Saková pripomenula, že už na jeseň 2021 sa pokúšali Mikulca odvolať po mnohých kauzách v rezorte, ako aj po informáciách o univerzálnych kajúcnikoch, ktorí vypovedajú na želanie. Mikulec ešte na jeseň argumentoval, že nezasahuje do práce polície. "Je veľmi veľký rozdiel medzi voľnými rukami pre políciu a policajnou svojvôľou niektorých policajných funkcionárov, prokurátorov," skonštatovala.



Šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský povedal, že Sakovej vystúpenie bolo "príliš diplomatické". Reagoval na jej slová o rozpustení tímu Oblúk. "Bol som veľmi prekvapený, že došlo k takémuto kroku. Dva roky tu počúvam o rozviazaných rukách. Tím na inšpekcii 'makal' vo veľkom rozsahu, potom nerozumiem, prečo bol rozpustený. Keď má polícia rozviazané ruky, nech vyšetruje. Lenže zjavne sa nepáčila cesta, ktorou sa inšpekčný tím vybral, respektíve, čo zistil. Ak tu máme legálne odposluchy schválené súdom, ak tu máme odposluchy realizované Slovenskou informačnou službou, nerozumiem, prečo tím Oblúk musel byť rozpustený," vyhlásil.

Sakovej kolega, poslanec Erik Tomáš (nezaradený) ,skonštatoval, že prepisy odposluchov odhaľujú "strašné veci", pričom jediný účel je podľa neho zničiť opozíciu.

Pellegrini: Mikulec vo funkcii zlyhal, demokracia je ohrozená mocensky


Odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) by bolo prvým krokom k tomu, aby sa mohla demokracia opäť nadýchnuť. Skonštatoval to expremiér a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini v diskusii v parlamente k návrhu na odvolanie Mikulca z funkcie. Tvrdí, že zámerom súčasnej vlády nie je politicky zničiť opozíciu, ale ju pozatvárať, a to za každú cenu.

"Demokracia nie je ohrozená len politicky, ale aj mocensky," vyhlásil Pellegrini s tým, že Mikulec zlyhal vo svojej funkcii. Práve rezort vnútra by mal podľa Pellegriniho garantovať zákonnosť a práva pre občanov. Podotkol, že v súčasnosti však dochádza k porušovaniu ľudských práv. "Matovič, Mikulec a Lipšic nechcú opozíciu politicky zničiť, oni ju chcú zavrieť. Za každú cenu," uviedol expremiér. Hovorí o manipulácii vyšetrovania a uprednostňovaní osobnej pomsty zo strany vlády.

Počas vystúpenia kritizoval aj médiá. Tie si podľa neho prestávajú plniť svoju úlohu strážneho psa demokracie. Namietal i kroky vlády v boji s pandémiou, hovoril o potláčaní ľudských práv. Negatívne vníma i to, že nebolo vyhlásené referendum o predčasných voľbách a že koalícia odmietla v parlamente aj zmenu Ústavy SR, ktorá by to umožnila. Vládna koalícia podľa jeho slov poprela zásadu, že nositeľom moci je ľud.

Na snímke poslanec NR SR Peter Pellegrini (nezaradený) počas 58. schôdze Národnej rady SR 22. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Radovan Kazda (SaS) pripomenul, že o tri dni to budú štyri roky, odkedy sa spoločnosť dozvedela o vražde novinára a jeho snúbenice. Práve to bol podľa neho dôkaz rozkladu a toho, že mafia prerástla do vlády. "Vtedy bol dôvod na predčasné voľby," vyhlásil s tým, že vtedajšia vláda "vajatala", neschválila predčasné voľby, nerozpustila parlament a tri týždne sa čakalo na zmenu premiéra. Súčasná vláda podľa neho dokáže viesť boj s pandémiou aj napriek "vajatavým a antivaxerským postojom opozície".

Marek Šefčík (OĽANO) reagoval, že v súčasnosti vypovedajú viacerí ľudia, ktorí boli súčasťou systému minulej vlády, o tom, ako oni bojovali proti vtedajšej opozícii.

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico procedurálnym návrhom požiadal o prítomnosť ministra Mikulca, ktorý sa v sále nenachádza. Rovnako požiadal o zvolanie poslaneckého grémia v súvislosti s niektorými výrokmi ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) ešte z piatka (18. 2.) voči podpredsedovi parlamentu Jurajovi Blanárovi (Smer-SD), ktorý počas jeho vystúpenia viedol schôdzu.