Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Poslanci ukončili diskusiu k odvolávaniu Mikulca

Na snímke zľava minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO), minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) a poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD) počas 71. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 13. septembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský povedal, že hoci má výhrady voči Mikulcovej práci, za jeho odvolanie nezahlasuje.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Bratislava 13. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili diskusiu o návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Zároveň ukončili aj mimoriadne rokovanie. Hlasovať o vyslovení nedôvery Mikulcovi by malo plénum na nasledujúcej riadnej schôdzi.

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) v závere dňa avizoval, že o návrhu by mohli poslanci hlasovať pravdepodobne v stredu (14. 9.) o 11.00 h. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský povedal, že hoci má výhrady voči Mikulcovej práci, za jeho odvolanie nezahlasuje. Podotkol, že je viazaný koaličnou zmluvou. Odvolanie ministra vnútra zrejme nepodporí ani SaS. Šéfka poslaneckého klubu liberálov Anna Zemanová uviedla, že sa o tom ešte budú baviť na klube.

Riadna schôdza parlamentu by mala nasledovať v stredu ráno. SaS si chce pri jej otváraní urobiť prieskum o tom, ktorí opoziční poslanci budú podporovať menšinovú vládu. Na prvý pokus neplánuje podporiť otvorenie schôdze.

Predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša prekvapuje, že sa SaS po odchode z vlády chystá schôdzu blokovať. Dodal, že OĽANO nemá žiadne dohody s nikým mimo trojkoalície a jej bývalých poslancov o prezentovaní sa na schôdzi.

Do diskusie k odvolávaniu Mikulca sa prihlásilo šesť rečníkov písomne


Poslanci Národnej rady (NR) SR sa po prázdninovej prestávke vrátili v utorok popoludní do lavíc. Zišli sa na mimoriadnej schôdzi, na ktorej chce opozícia odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Po prerokovaní návrhu by mala nasledovať riadna 72. schôdza. Opozícia sa pokúša odvolať Mikulca už niekoľkýkrát.

Odvolávanie Mikulca v parlamente inicioval opozičný Smer-SD. Predseda strany Robert Fico už koncom augusta hovoril o podozreniach z rodinkárstva a údajného zasahovania ministra do vyšetrovaní Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Hovorí o politicky motivovaných vyšetrovaniach voči nemu a ďalším osobám.



Poslanec za Sme rodina Patrick Linhart už avizoval, že plánuje hlasovať za odvolanie Mikulca.

Na nasledujúcej riadnej schôdzi by sa mali poslanci zaoberať viacerými návrhmi, program má takmer 140 bodov. Očakávajú sa tiež zmeny v zložení parlamentu po návrate ministrov SaS, ktorí podali demisiu. Vláda Eduarda Hegera (OĽANO) bude fungovať ako menšinová, teda bez väčšinovej podpory v parlamente. To, či bude NR SR funkčná a či budú vláde prechádzať zákony sa uvidí práve na aktuálne zvolaných schôdzach.
Smer-SD chce, aby sa v parlamente najskôr rokovalo o skrátení volebného obdobia.

Do diskusie k návrhu na odvolanie Mikulca sa prihlásilo ešte šesť poslancov


Ďalších šesť poslancov sa podvečer prihlásilo do diskusie k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) v Národnej rade (NR) SR. Využili možnosť prihlásiť sa ústne. Ústne prihlásení rečníci majú podľa rokovacieho poriadku čas na vystúpenie najviac desať minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NRSR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. "V prípade prerokovania návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády dĺžka rečníckeho času tohto člena vlády nie je obmedzená," hovorí rokovací poriadok NR SR.

R. Mikulec opätovne odmietol rodinkárstvo pri obstaraní SBS pre nemocnicu


Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) opätovne odmietol rodinkárstvo v súvislosti s obstaraním súkromnej bezpečnostnej služby (SBS) pre objekt Nemocnice svätého Michala v Bratislave, ktorá patrí pod Ministerstvo vnútra (MV) SR. Na tento prípad upozornil Smer-SD pri návrhu na odvolanie Mikulca z funkcie.

Smer-SD poukazuje na rodinkárstvo, keď súťaž na výkon bezpečnostnej služby v objekte Nemocnice svätého Michala v Bratislave vyhrala spoločnosť, v ktorej mal ako konateľ figurovať brat šéfa rezortu vnútra. Mikulec opäť zopakoval, že jeho brat vo firme pôsobil pred dvomi rokmi. Firma sa podľa neho prihlásila legitímne do výberového konania cez elektronický systém, do ktorého sa nedá zasiahnuť. Navyše, minister dodal, že o výberovom konaní sa dozvedel z médií. "Za to, keď ma odvoláte, prijímam tú vinu. Na druhej strane nepristúpim na hru Roberta Fica, že tu budem rozprávať nejaké bludy a výmysly," povedal počas diskusie k návrhu na jeho odvolanie.

Minister zároveň vyhlásil, že nevie, že by za ním mali chodiť vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Preukázané, naopak, podľa neho je, že v rokoch 2012 až 2016 prebiehali politické trestné konania. "Za vašej vlády používali vyšetrovatelia NAKA procesy, keď nastrkovali ľuďom do áut falošné dôkazy a toto je dnes už predmetom súdneho rozhodnutia. Za vašej vlády sa takéto veci diali, nie dnes," povedal. Vyzval Fica, aby "nekydal" na vyšetrovateľov, keď nie je nič preukázané.



Do diskusie k odvolávaniu Mikulca sa prihlásilo šesť rečníkov písomne


Do diskusie k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) sa v pléne Národnej rady (NR) SR prihlásilo šesť rečníkov písomne. V úvode schôdze prečítal odôvodnenie odvolávania ministra líder Smeru-SD Robert Fico. Stanovisko vlády predniesol vicepremiér a líder OĽANO Igor Matovič (OĽANO), kabinet s návrhom opozície nesúhlasí. Vystúpil aj minister Mikulec a tiež šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Z písomne prihlásených rečníkov je jeden za poslanecký klub. Rečniť môže podľa rokovacieho poriadku 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Kedykoľvek môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. "V prípade prerokovania návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády dĺžka rečníckeho času tohto člena vlády nie je obmedzená," píše sa v rokovacom poriadku NR SR.

Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

Matovič označil odvolávanie Mikulca za dôkaz, že si robí robotu tak, ako má


Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič považuje opakovanú snahu Smeru-SD o odvolanie Romana Mikulca (OĽANO) z funkcie ministra vnútra za dôkaz, že si robí robotu tak, ako má. Uviedol to v Národnej rade (NR) SR počas diskusie o návrhu na vyslovenie nedôvery Mikulcovi.

Matovič vo svojom vystúpení opakovane kritizoval súčasnú opozíciu a pripomenul viaceré kauzy bývalých vlád, pričom poukázal aj na právoplatné rozsudky o vine niektorých nominantov bývalých vlád. "Mafia nám tu vládla. Že sa nehanbíte zneužívať ťažkú situáciu, v akej sa Slovensko nachádza, v akej sa ľudia nachádzajú. Vagabundi, zlodeji, mafiáni," kričal v pléne. Hovoril o systematickom rozkrádaní krajiny za vlád Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (nezaradený), o korupcii a ďalších podozreniach. Kritizoval aj SaS, ktorá opustila vládu. Apeloval na liberálov, aby nenahrávali mafii a aby sa pri hlasovaniach v parlamente postavili na správnu stranu.

Matovič prečítal aj uznesenie vlády, ktorá odmietla návrh na vyslovenie nedôvery Mikulcovi. Kabinet to považuje za politicky motivovaný útok, ktorý je podložený nepravdivými informáciami. "Roman Mikulec si robí svoju prácu profesionálne a odborne so zreteľom na občana a jeho pomoci na prvom mieste," skonštatovala vláda.

Koalícia podľa Fica nastavila nebezpečné parametre, upozornil na dôsledky


Koalícia nastavila nebezpečné parametre do budúcna. Vyhlásil to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico v úvode mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, na ktorej opätovne čelí pokusu o odvolanie minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Poukázal pritom na podozrenia z manipulácie viacerých káuz či z korupcie.

"Nastavili ste parametre, ktoré sú mimoriadne nebezpečné," adresoval Fico koalícii a upozornil na dôsledky do budúcna. Pýta sa, čo budú členovia terajšej koalície robiť po príchode novej vlády, ak napríklad bude brat ministra vnútra dostávať jednu zákazku za druhou a bude profitovať na tom, že jeho brat je ministrom vnútra.

Podľa Ficových slov sa za Mikulca hanbia aj koaliční poslanci, no nemôžu hlasovať za jeho odvolanie. Podotkol, že minister vnútra zbytočne traumatizuje parlament i spoločnosť. Mikulcovi vyčíta podozrenia z korupcie či z netransparentných nákupov. Tvrdí tiež, že minister vedel o manipulácii s vyšetrovaním káuz. Verí, že príslušné orgány riadne prešetria mieru zodpovednosti kompetentných osôb v uplynulých rokoch tejto vlády.

Smer-SD chce, aby sa v parlamente najskôr rokovalo o skrátení volebného obdobia


Opozičná strana Smer-SD chce, aby sa v parlamente najskôr rokovalo o návrhu ústavného zákona, ktorý by umožnil skrátenie volebného obdobia. Bude žiadať, aby sa zaradil ako prvý bod riadnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu strany Roberta Fica na utorkovej tlačovej konferencii.

"Na základe tejto novelizácie by sme vedeli zabezpečiť, že predčasné voľby by sa dali dosiahnuť aj referendom, aj ústavným zákonom. Je to pre nás neprekročiteľná podmienka. Od toho, ako sa k tomu postavia predstavitelia ruín vládnej koalície, sa bude odvíjať náš záujem podporovať čokoľvek v NR SR," skonštatoval.

Fico opakovane skritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú za jej postup v súvislosti s referendom o predčasných voľbách. Vyčíta jej, že sa s otázkou o bezodkladnej demisii vlády obrátila na Ústavný súd. "Nechápem, prečo prezidentka nemohla vyhlásiť referendum hneď teraz, niekedy možno začiatkom novembra," podotkol. Hlava štátu si podľa neho neplní svoje ústavne povinnosti a presadzuje cudzie záujmy.

Opätovne skritizoval i ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), ktorého odvolávanie inicioval Smer-SD. Pomerne skoro bude podľa neho schôdza aj o odvolaní šéfa hnutia OĽANO Igora Matoviča z postu ministra financií. "My nemáme problém po Mikulcovi a ďalších veciach, ktoré sa dejú v parlamente, dať k dispozícii všetky podpisy poslancov Smeru na odvolanie Matoviča," dodal.

Prezidentka vypíše referendum týkajúce sa predčasných volieb minimálne s jednou otázkou, oznámila to v pondelok (12. 9.). Určite v ňom bude otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR referendom alebo rozhodnutím parlamentu. V prípade otázky týkajúcej sa požiadavky na podanie demisie vlády sa obráti na Ústavný Súd SR, pretože ju považuje za spornú.

Predstavitelia Smeru-SD odovzdali koncom augusta v Prezidentskom paláci 406.039 podpisov za vyhlásenie referenda o páde vlády a zmene Ústavy SR. Parlamentná aj mimoparlamentná opozícia by chcela cez referendum dosiahnuť predčasné voľby.