Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Pravidlá plánovania obrany štátu upraví nová smernica

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ministerstvo obrany má podľa dokumentu napríklad každé štyri roky predkladať vláde dlhodobý plán rozvoja podpory obrany štátu, ktorý určuje dlhodobé ciele a postupy na desať až 15 rokov.

Bratislava 26. januára (TASR) - Podrobnosti o plánovaní obrany štátu vrátane súvisiacej dokumentácie, ale aj postup pri plánovaní použitia ozbrojených síl na účely obrany štátu upravuje nová smernica vlády. Kabinet ju schválil v stredu.

Dokument sa venuje obrannému plánovaniu a plánovaniu použitia Ozbrojených síl SR na účely obrany štátu, mobilizácie ozbrojených síl a hospodárskej mobilizácie na účely obrany štátu podľa osobitného predpisu.

"Cieľom smernice je vytvorenie podmienok na zladenie uvedených štyroch plánovaní a ich výstupov. To zefektívni vytváranie a tiež použitie ozbrojených síl na základe plánov ich použitia v čase vojny a plánov ich použitia v čase vojnového stavu a ďalších obranných kapacít štátu," uvádza ministerstvo obrany v predkladacej správe.

Ministerstvo obrany má podľa dokumentu napríklad každé štyri roky predkladať vláde dlhodobý plán rozvoja podpory obrany štátu, ktorý určuje dlhodobé ciele a postupy na desať až 15 rokov. Každé dva roky má rezort vypracovať strednodobý plán.

Plánovanie obrany štátu podľa predkladateľa posilní obranyschopnosť SR a plnenie jej medzinárodných záväzkov v oblasti obrany. Zároveň je aj príspevkom k civilnej pripravenosti a odolnosti štátu. Príslušné plánovania sú harmonizované s plánovacími procesmi Organizácie Severoatlantickej zmluvy a Európskej únie.