Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia

Pred 30 rokmi začali poslanci NRSR rokovať v novej budove parlamentu

Na snímke pohľad do rokovacej sály Národnej rady SR. Foto: TASR - Pavol Zachar

Do prevádzky budovu uviedli 25. mája 1994 po prvom slávnostnom zasadnutí pred začiatkom 32. schôdze NR SR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. mája (TASR) - Budova Národnej rady (NR) SR na Námestí Alexandra Dubčeka v Bratislave oslavuje 30 rokov. Presne 25. mája 1994 v nej začali rokovať slovenskí poslanci. Pred presťahovaním sa do budovy na hradnom vrchu sídlil slovenský parlament provizórne v budove na Župnom námestí v Bratislave.

Kancelária NR SR pre TASR uviedla, že s výstavbou nového sídla parlamentu sa začalo v júni 1986. Pôvodne mala budova slúžiť len ako slovenský parlament v rámci spoločného štátu Čechov a Slovákov. "Projekt zároveň počítal s pôsobením iba jednej politickej strany, v dôsledku čoho sa musel po zásadných udalostiach spojených s Nežnou revolúciou a pádom socialistického režimu meniť," priblížila kancelária parlamentu.

Po novembri 1989 došlo k sporom v súvislosti s pokračovaním výstavby. Napokon stavebné práce pokračovali podľa nového projektu, ktorý sa upravil tak, aby vyhovoval pluralitnému politickému spektru, ktoré vzišlo z parlamentných volieb v roku 1992.

Do prevádzky budovu uviedli 25. mája 1994 po prvom slávnostnom zasadnutí pred začiatkom 32. schôdze NR SR. V rámci otvorenia vztýčila čestná hradná stráž za zvuku štátnej hymny pred budovou štátnu vlajku SR.

Podľa archívnej správy TASR dosiahli celkové náklady približne 320 miliónov korún československých. Od otvorenia čelila budova viacerým priestorovým, kapacitným i praktickým problémom, čo si vyžiadalo dodatočné úpravy a menšie rekonštrukcie. "Napriek tomu nová budova dodnes slúži nielen ako jediný ústavodarný a zákonodarný orgán Slovenskej republiky, ale aj ako symbol slovenského parlamentarizmu," uzavrela Kancelária NR SR.