Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Premiér: Pre EK sú relevantné zistenia riadiaceho orgánu

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini počas tlačovej konferencie po skončení stretnutia na Úrade podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho v súvislosti s prioritami na najbližšie obdobie. V Bratislave 26. júna 2018. Foto: TASR/AP

Premiér zdôraznil, že autonómnosť a zodpovednosť je stále na riadiacom orgáne na konkrétnom ministerstve.

Bratislava 26. júna (TASR) – Európska komisia (EK) odpovedala Slovensku, že Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) nie je akceptovaný orgánmi EK, pretože ho nepovažujú za relevantný. Povedal v utorok premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po rokovaní na Úrade podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII), s ktorého prácou je spokojný.

Premiér zdôraznil, že autonómnosť a zodpovednosť je stále na riadiacom orgáne na konkrétnom ministerstve. "Jeho zistenia majú právnu relevanciu pre EK, nie zistenia ÚVO," povedal s tým, že je návrh odstrániť kontrolu zo strany ÚVO alebo hovoriť o zvýšení limitu. To, že nadlimitné zákazky kontroluje ÚVO, je myšlienka SR, pripomenul premiér a odmietol názory, že niekto chce, aby čerpanie nebolo transparentné. Diskusia o tejto téme pokračuje, dodal.

"V parlamente minulý týždeň schválili pozmeňujúci návrh, ktorý bol iniciatívnym návrhom z ÚPVII, aby pri malých a stredných podnikoch, ktoré čerpajú z eurofondov 50 % a menej na svoje projekty, pri dodržaní zásad hospodárnosti mohli použiť jednoduchší výber dodávateľa služby alebo projektu," povedal.