Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Presakujúcu skládku vo Veternej Porube opätovne uzatvoria

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Znovuuzavretím skládky mesto odstráni environmentálnu záťaž, ktorá vznikla jej nekvalitným predčasným uzavretím ešte v roku 2014, vysvetlila Čapčíková, hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš.

Liptovský Mikuláš 24. januára (TASR) – Presakujúcu skládku komunálneho odpadu vo Veternej Porube opätovne uzatvoria. Mesto Liptovský Mikuláš si na to vezme dvojmiliónový úver od Environmentálneho fondu. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková s tým, že prijatie úveru schválilo mestské zastupiteľstvo.

"Znovuuzavretím skládky mesto odstráni environmentálnu záťaž, ktorá vznikla jej nekvalitným predčasným uzavretím ešte v roku 2014," vysvetlila Čapčíková.

Ako dodala, tesniaca vrstva na skládke je ako celok nefunkčná. "Preto nie je možná jej oprava a na celom povrchu sa musí vybudovať nová funkčná tesniaca vrstva," podotkla. Nové zakrytie skládky podľa hovorkyne zabezpečí, že do nej nebudú natekať dažďové vody, z ktorých sa premývaním odpadu stáva škodlivá priesaková kvapalina.

Hlavná kontrolórka mesta Bibiana Forgáčová po preverení podmienok na prijatie návratných zdrojov financovania skonštatovala, že mesto spĺňa zákonné podmienky na prijatie úveru.