Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Prešov spustil novú webstránku ku kandidatúre na hlavné mesto kultúry

Na archívnej snímke Hlavné námestie v Prešove, 10. apríla 2020. Foto: TASR - Milan Kapusta

Webstránka www.presov2026.eu bude slúžiť ako oficiálna stránka na prihlasovanie projektov a podujatí, ktoré by sa mali realizovať počas nasledujúcich piatich rokov a taktiež počas samotného roka 2026.

Prešov 16. júla (TASR) – Informácie týkajúce sa kandidatúry mesta Prešov na titul Európske hlavné mesto kultúry 2026 nájde verejnosť na jednom mieste. Prešov 2026 už má vlastnú webstránku. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

Webstránka www.presov2026.eu bude slúžiť ako oficiálna stránka na prihlasovanie projektov a podujatí, ktoré by sa mali realizovať počas nasledujúcich piatich rokov a taktiež počas samotného roka 2026.

„Našou ambíciou je spracovať kvalitný projekt, ktorý nadviaže na kultúrne tradície našich predkov a tvorbu súčasných umelcov. Zároveň chceme zapojiť do prípravy čo najširšiu verejnosť, ktorá sa bude môcť vyjadriť k otázke, kam by mala smerovať kultúra v našom meste," uviedol viceprimátor mesta Prešov, poverený zástupca mesta pre projekt Prešov Európske hlavné mesto kultúry 2026 Vladimír Feľbaba.

Mesto Prešov kandidovalo na prestížny európsky titul už v minulosti. V rámci súboja o titul Európske hlavné mesto kultúry 2013 však skončilo na druhom mieste, tesne za susednými Košicami. V snahe nadviazať na ich úspech úzko spolupracuje s členmi víťazného tímu z roku 2013, medzi ktorými je aj Michal Hudák z občianskeho združenia Východné pobrežie.

„Je najvyšší čas spojiť sily mesta a súkromného kultúrneho sektora. Teraz máme šancu ukázať celému Slovensku, že môžeme byť lídrom v oblasti kultúry," uviedol hudobník Miro Tásler.

Zisk tohto prestížneho titulu môže podľa Tomeka pomôcť zmeniť tvár mesta a vytvoriť Prešovu novú identitu. Dôležitá je však precízna príprava, na ktorej sa podieľa užší realizačný tím v zložení Matúš Binc, Peter Migaš, Lukáš Garbera a Erik Muľ.

„Momentálne pracujeme na nosných projektoch, ktoré budú tvoriť kostru kandidatúry mesta Prešov. Všetky projekty predstavíme v bid booku, ktorý odovzdáme do konca roka 2020," uviedol konzultant projektu Európske hlavné mesto kultúry 2026 Migaš.

Prípravu a podanie prihlášky schválili mestskí poslanci začiatkom júna. Výzvu vyhlásilo koncom minulého roka Ministerstvo kultúry SR. Víťazné slovenské mesto bude známe najneskôr v decembri 2021.